Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

20-11-2023

Kocaeli Üniversitesi’nde Harf Devriminin 95. Yılı etkinliği düzenlendi

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü Türk Dili Bölümü etkinlikler kapsamında elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Özlem Tegün tarafından “Alfabe Devrimi” konulu bir konferans verildi.

 

Öğr. Gör. Dr. Özlem Tegün, Fen Edebiyat Fakültesi B Blok konferans salonundaki konuşmasında “Türk diliniz yazılı tarihi Köktürk yazısıyla başlamıştır. Farklı coğrafyalarda çeşitli devletler kuran Türkler, coğrafya değişikliğine paralel olacak şekilde pek çok alfabe kullanmışlardır. 9. yüzyılın ortalarına doğru İslamiyet’i kabul eden Türkler, bu dinin etkisiyle Arap Alfabesini benimsemişlerdir. Türk dilinin yazısında kullanımı bakımından bazı zorlukları da beraberinde getiren bu yazı, bazı eksikliklerine rağmen 20. yüzyıla kadar kullanılmıştır.” dedi.

 

Tegün daha sonra “Alfabe sorunu ilk kez Tanzimat döneminde konu edilmiş ve Cumhuriyet dönemine kadar “ıslahat” ve “Latin harflerine geçiş” olmak üzere iki açıdan ele alınmıştır. 1923-1928 arası yapılan tartışmalar sorunun sistemli bir şekilde ele alınmasını sağlamış ve nihayetinde, devletin yanı sıra basının da katkılarıyla hazırlıklar tamamlanmıştır. Yeni Türk Harfleri 3 Kasım 1928’de “Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Kanun” ile yürürlüğe girmiş ve Alfabe Devrimi, ilköğretimi yayma ve okuryazar oranını yükseltme hedefine ulaşarak başarılı olmuştur.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi