Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

18-11-2023

Diyabet farkındalığı büyük önem arz ediyor

Her yıl 14 Kasım, şeker hastalığına küresel olarak dikkat çekmek amacıyla Dünya Diyabet Günü olarak anılmaktadır. Beslenme alışkanlıklarına da bağlı olarak günümüzde artan diyabet hastalığı konusunda insanları uyarmak ve diyabeti anlatmak için çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği Dünya Diyabet Günü kapsamında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden diyabet eğitim hemşiresi Uzman Hemşire Yeliz Demirhan, Radyo K.İ.’de Güne Bakış programına konuk oldu.

 

Diyabet farkındalığının önemine değinen Uzman Hemşire Demirhan, diyabetin belirtilerinden bahsetti. Diyabetin faklı tipleri olduğunu belirten Demirhan, diyabet belirtilerinin gündelik hayatta yaşayabileceğimiz birçok rahatsızlığın belirtilerine benzediğini söyledi. Demirhan, diyabetle mücadele için bu belirtilerin neler olduğunu bilmemizin büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Diyabet riskini öğrenmenin çok kolay olduğunu ifade eden Demirhan, yapılacak testlerle doğru bir şekilde riskin belirlendiğini söyledi. Diyabet riski taşıyan hastaların uzmanlara danışması gerektiğine dikkat çeken Demirhan, uzman yardımının diyabet hastalığında büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

Tip 1 diyabetin önlenemediğini söyleyen Demirhan, Tip 2 diyabet hastalarının erken farkındalık kazanarak diyabeti yenebileceğinin altını çizdi. Diyabetin nedenlerinden de bahseden Demirhan, stres ve fiziksel aktivite eksikliğinin diyabete yol açabileceğini söyledi. Dünyada diyabet görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Demirhan, ülkemizde de riskin fazlasıyla arttığını ifade etti. Diyabet hastalarının şeker ölçümlerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Demirhan, şeker ölçümünün doğru ve tutarlı bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Demirhan diyabet hastalarının genel vücut hijyenine en az şeker ölçümü kadar önem vermeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Diyabet eğitiminin farkındalık yaratmada çok büyük rol oynadığını belirten Demirhan, bu hususta toplumsal yaklaşımı değiştirmenin şart olduğunu vurguladı. Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde diyabet eğitimi verdiklerini belirten Demirhan, bu eğitimler ile hastaların bilinç düzeyini artırmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Hastalara tavsiyelerde bulunan Uzman Hemşire Yeliz Demirhan, hastaların öncelikle ön yargılarını bir kenara bırakarak hareket etmelerini, diyabeti yenmek istiyorlarsa kararlı bir yaklaşım ile hastalıkla mücadele etmeleri gerektiğini dile getirdi.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Mustafa Emre Dayı

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi