Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Nejat Akfırat, gençlerin gelecek kaygısını ve çözüm yollarını Radyo K.İ.’de Güne Bakış programında anlattı.
Genç nüfus oranı ile Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olan Türkiye’de gençlerin gelecek kaygısına dair araştırmalar sık bir şekilde yapılıyor. Farklı konu başlıklarında şekillenen gelecek kaygısında kariyer, gençlerin en sık dile getirdiği kaygılardan birini oluşturuyor. Gençlerin gelecek kaygılarıyla başa çıkma yolları hakkında konuşmak için Radyo K.İ’de Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Osman Nejat Akfırat, gençlerin gelecek kaygısı ile mücadelede öncelikle kendilerini tanımlarının önemine dikkat çekti.
Doç. Dr. Akfırat, gençlerin kendileri ile çelişen eğitim ve meslekler yerine kişilikleri ile örtüşen seçimler yapmalarının daha iyi sonuçlar vereceğini söyledi. Doç.Dr. Akfırat’a göre gençlerin kendilerini tanıma süreçlerinde rehberlik ve psikolojik danışmanlık birimlerinin desteği çok önemli. Gençler aldıkları kararlarda rehberlik ve psikolojik danışmanlık birimlerinden aldıkları desteklerle erken bir farkındalık kazanabilir ve doğru seçimlere ulaşabilir.
Ebeveynlerin kendi hayallerini gençlere dayatmalarının büyük sorunlara yol açacağını söyleyen Doç. Dr. Akfırat, bu durumun gençlerin kendilerini tanımasını da engelleyeceğini belirtti. Gençlerin bu baskıya karşı koymaları gerektiğini ifade eden Doç.Dr. Akfırat, ebeveynlerin kararları ile hareket etmenin gelecek kaygısını artırdığını ve kariyer hedeflerinde zaman kaybına neden olduğunu söyledi. Doç. Dr. Akfırat Türkiye’de ve Dünya’da birçok üniversitenin gençlere bu farkındalığı kazandırmak için uğraştığını belirtirken, kendilerinin de eğitim fakültesinde bu konu hakkında çalıştıklarını dile getirdi.
Toplumda yerleşik olan üniversite algısının sorgulanması gerektiğini söyleyen Doç.Dr. Akfırat, üniversitelerin sadece para kazanmaya odaklı iş becerisi sağlamadığını aynı zamanda bilgi ve bilim üretme alanı olduğunu ifade etti. Öğrencilerin edindikleri teorik bilgiyi uygulamalı olarak deneyimlemelerinin gelecek kaygısını yatıştırıcı bir unsur olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Akfırat, eğitim sistemlerinin teori ve uygulamanın dengeli bileşiminden oluşması gerektiğini belirtti.
Son olarak sınav sistemine değinen Doç. Dr. Akfırat, sınav nedeniyle yaşanan kaygının kişiden kaynaklı olduğunu belirtti. Doç. Dr. Akfırat gençlerin rasyonel olmayan düşüncelerle kendilerine baskı oluşturduğunu ve bu baskıdan kaynaklanan korkunun gençleri zorladığını aktardı. Gençlerin kaygıyı yenmek için bilgiye yükledikleri anlamı değiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Akfırat, bilginin ezberden ziyade hayatın işleyişinin bir parçasıymış gibi öğrenilmesinin daha doğru olacağını söyledi.
Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Miraç Bulut
Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi