Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

10-11-2023

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, üniversitemizde düzenlenen program ile anıldı

Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihal edişinin 85. Yılında tüm yurtta olduğu gibi Kocaeli Üniversitesi’nde de saygı, minnet ve özlemle anıldı.

 

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi Cumhuriyet Meydanı'nda, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 85. yılı anısına 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı düzenlendi. Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Prof. Dr. Mehmet Yıldırım ve Prof. Dr. Elif Öğüt, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren, Dekanlar, Müdürler, akademik ve idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Umuttepe Yerleşkesi Cumhuriyet Meydanı'nda, Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk'ün Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan törende, saatler 9.05' i gösterdiğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklâl Marşı'nın okunması ardından ise Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki programa geçiş yapıldı.

 

Program Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk'ün konuşması ile başladı. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önderin aziz milletimizin kalbinde müstesna bir yere sahip olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin özgürlüğünü ve bağımsızlığını savunmuş, askerlikle devlet adamlığını bağdaştırmış, Türkiye'yi modern bir cumhuriyete dönüştürmüş, eğitim ve bilim alanlarında önemli reformlar yapmış ve döneminin nadir dehalarından biri olarak tarihte de önemli bir yere sahiptir. Gerçekleştirdiği devrimler ile Türk milletine çağ atlatmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya ülkeleri arasında saygın bir hale gelmesini sağlamıştır." dedi.

 

100. yılını geride bıraktığımız Cumhuriyetimizin onun bize en büyük armağanı olduğunu sözlerine ekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, ”Hayatının en son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan bu büyük lider, ‘Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir’ demek suretiyle Cumhuriyete sahip olunmasını ve çok çalışılarak bilimde ileri bir seviyeye çıkılmasını arzu ve temenni etmiştir. İşte, 10 Kasım'lar bu yüzden milletçe tuttuğumuz yasa rağmen; Atatürk'ün fikirlerinin daha iyi anlaşılarak tatbik edileceği günler olmalıdır. Bunun için, 10 Kasım’larda manevi duygularla Mustafa Kemal’i anmakla beraber, Mustafa Kemal’i aydınlık geleceğimize yönelik atılımlarımızın esin kaynağı haline getirmeliyiz." açıklamasında bulundu.

 

"Kocaeli Üniversitesi olarak, kendisinin Cumhuriyetimizi emanet ettiği gençleri yetiştirmekten büyük gurur duyuyoruz." diyen Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile vatanımız uğruna fedakârca şehit ve gazi olan tüm kahramanlarımızı;  rahmet, minnet ve saygıyla yâd ederek sözlerine son verdi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk'ün konuşmasının ardından Prof. Dr. Nesibe Özgül Turgay solistliğinde, Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri düzenlendi. Konser ardından Öğr. Gör. Hacı Mehmet Duranoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı “Millete Adanmış Bir Ömür” belgesel filmi gösterimi gerçekleştirildi. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Atatürk’ü Anlamak” adlı panel Prof. Dr. İbrahim Şirin Moderatörlüğünde, Prof. Dr. Funda Selçuk Şirin ile Doç. Dr. Esma Torun Çelik’in konuşmacı olarak yer almasıyla gerçekleştirildi. 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı’nda son olarak ise Öğr. Gör. Hacı Mehmet Duranoğlu’nun eşsiz anlatılımıyla “Beni Hatırlayınız” görsel hikâyesi izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi