Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

08-11-2023

Bakır rezervlerindeki sıkıntı elektrikli araç üretimini etkileyebilir

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necati Özsezen, Radyo Ki’nin haber programı Günebakış’ın konuğu oldu. Motor teknolojilerinde güncel gelişmeler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Özsezen, elektrikli araçların üretiminde ileriye dönük rezerv sıkıntılarının olabileceğini belirtti.

 

Motor teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve taşıtlarda farklı enerji kaynaklarına dönük kullanımlardaki artış son yıllarda hızlandı. Başta elektrikli araçlar olmak üzere araç ve motor teknolojilerindeki gelişmeler hakkında bilgi vermek için Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necati Özsezen Radyo K.İ.’de Güne Bakış programının konuğu oldu. İleriye dönük olarak enerji çeşitliliğinin artacağına dikkat çeken Prof. Dr. Özsezen, otomotiv sektöründe benzinli ve hibrit araçların varlığını sürdüreceğini belirtti.

 

Elektrikli Araçlarda Bazı Sorunlar Çözüm Bekliyor

 

Günümüzde elektrikli araçların artan popülerliğine değinen Prof. Dr. Özsezen, gelecekte hibrit sistemlerin daha etkin olacağını düşünüyor. Elektrik motorlarında bazı sıkıntılar olduğunu ifade eden Prof.Dr. Özsezen sorunun batarya depolama sistemlerinin eksikliklerinden kaynaklandığını ifade etti. Batarya teknolojisinin bir an önce geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof.Dr. Özsezen, bakır rezervlerinin de önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Mevcut bakır rezervlerinin binek tipi araç üretim ihtiyacını karşılayamadığının altını çizen Prof. Dr. Özsezen, ayrıca şarj istasyonlarının yetersiz olmasının da bir başka sorunu oluşturduğunu aktardı. Gelişim noktasında elektrikli araçların menzilinin günlük ve şehirlerarası kullanımda yeterli olduğu düşünen Prof. Dr. Özsezen, elektrikli araçlar yaygınlaştıkça şarj istasyonu sorununun büyüyeceğine dikkat çekti. Bataryanın %90 dolması için bir buçuk saate ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Özsezen, şarj istasyonu sorunu için en kısa zamanda çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

 

Almanya, Fransa gibi ülkelerde kişisel araç kullanımında elektrikli smart tipi küçük araçların yaygınlaştığını söyleyen Prof. Dr. Özsezen, zeminin düz olmasının da bu araçların yaygınlaşmasında etken olduğunu belirtti. Öte yandan elektrikli araçların siber güvenlik ve yangın problemleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Özsezen, herhangi bir yangın durumunda araçların patlama riskinin yüksek olacağını belirterek itfaiyelerde elektrikli araçlarda yangın risklerine karşı eğitimlerin verilmesinin önemine dikkat çekti.

 

Türkiye’de üretilen TOGG marka araç hakkında düşüncelerini de aktaran Prof. Dr. Özsezen, yerli firmaların ürettiği elektrikli bir taşıt olarak gayet başarılı olduğunu ifade etti.

 

Taşıtlarda Enerji Çeşitliliği Zamanla Değişecek

 

Prof. Dr. Özsezen, araçların; elektrikli, biyoyakıt, bioLPG’li olacağını kısaca çeşitliliğin artacağını ve değişeceğini vurguladı. İçten yanmalı motorların şu anki emisyon standartları nedeniyle tek başına kullanılmasının mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Özsezen içten yanmalı motorlarda yaşanan sorunların da çözüm beklediğini söyledi.

Yarı otonom ve otonom araçların geleceği hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özsezen, yarı otonom araçların yaygınlaştığını ancak otonom araçların güncel teknolojiler nedeniyle yaygınlaşmasının henüz mümkün olmadığını ifade etti. Yarı otonom araçların daha çok müdahale edilebilir olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özsezen, otonom araçlar üzerine çalışmaların sürdüğünü hali hazırda ring servisleri, zirai amaçlar veya projeler kapsamında üniversitelerde kullanılabilir düzeyde olduğunu söyledi.

 

Öğrencilerimiz Çok Rahat İş Buluyor

 

Programda, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği ile ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Özsezen, üniversitenin konum olarak çok güzel bir yerde olduğunu ifade ederek, Kocaeli’de otomotiv sektörünün gelişmiş olmasının öğrencilerin iş bulma imkanlarını yükselttiğini vurguladı.

 

Geçtiğimiz aylarda Yüksek Öğretim Kurumu tarafından Otomotiv Mühendisliği bölümüne motor teknolojileri alanında alan misyonu verildiğini söyleyen Prof. Dr. Özsezen, motor teknolojileri alanında eğitim vermenin yanında taşıt teknolojileri konusunda da eğitim verdiklerini ifade etti. Öğrencilerin 4.sınıfa geldiklerinde firmalarda staj yaptıklarını belirten Prof. Dr. Özsezen, mühendislikte uygulamanın çok önemli olduğunu dolayısıyla da öğrencilerin gelişmiş staj olanaklarıyla kendilerini göstermek için büyük fırsatları olduğunu sözlerine ekledi.

 

Muhabir: Mehmet Ali Sütcü

Kameraman: Mustafa Emre Dayı

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi