Hızlı Erişim
Haberler
Eğitimde yapay zekâ kullanım uygulamaları hakkında açıklamalarda bulunan Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Dağ, eğitimcilerin yapay zeka teknolojilerine uyum sağlaması gerektiğini söyledi.
Son yıllarda yapay zeka konusunda ilerlemeler beraberinde farklı alanlarda yapay zekanın aktif olarak kullanımını getirdi. Yapay zekanın kullanıldığı alanlardan biri de eğitim sektörü. Kocaeli Üniversitesi Radyosu Radyo K.İ.’ye konuk olan Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Funda Dağ, eğitimde yapay zeka kullanımı hakkında soruları cevapladı.
Yapaya zeka denemelerinin yeni bir süreç olmadığını söyleyen Doç. Dr. Dağ, yapay zeka uygulamalarının geçmişinin 1950’li yıllara kadar uzandığını belirtti. Eğitimde yapay zeka kullanımındaki amaçlara değinen Doç. Dr. Dağ, yapay zekanın eğitim öğretim süreçlerini geliştirmek ve öğreticilere verilere dayalı bilgi üretmeye yönelik kullanıldığını ifade etti. Aslında yapay zekanın eğitimle iç içe bir yapısı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dağ, ilk zamanlardaki uygulamalarda öğretim sistemleri üzerine denemeler yapıldığını ancak bu sistemlerin pratik olmadığını aktardı. Doç. Dr. Dağ son dönem çalışmalarda ise yapay zeka destekli öğretim sistemlerine pratiklik kazandırmaya dönük çalışmaların hızlandığını ve daha kapsamlı sistemler geliştirilmeye çalışıldığını söyledi.
Eğitimde yapay zeka kullanımının avantaj ve dezavantajlarına değinen Doç. Dr. Dağ, yapay zekanın özellikle ilk kurulduğu dönemde bireysel öğrenim üzerin odaklandığı ve kişilerin kendini tanımasına olanak sağladığını aktardı. Eğitimde zaman kullanıma yönelik yapay zeka uygulamalarına işaret eden Doç. Dr. Dağ, bu tür uygulamaların hem öğrenci hem de öğretmenlere avantaj sağladığını vurguladı. Ancak Doç. Dr. Dağ, bu tür konuların pratiğe dökülmesinde yaşanan zorluklara dikkat çekerek hala üzerinde araştırmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Dağ geçmişte yapay zeka uygulamalarının sadece tek bir görevi yerine getirmek üzere kullanıldığını ancak üçüncü dönem ile birlikte bu durumun değiştiğini belirtti. ChatGPT gibi uygulamaların üçüncü dönem ile hayatımızı girdiğini söyleyen Doç. Dr. Dağ, yeni döneme eğitimcilerin de hızlı bir şekilde uyum sağlamaları gerektiğini ifade etti.
Gelecekte yapay zeka sistemlerinde yaşanabilecek değişimlere değinen Doç. Dr. Dağ, evrensel yapay zeka döneminin bizleri beklediğini ve gelecek yapay zekanın kendi kendine öğrenen bir yapıya evrileceğini söyledi.
Muhabir: Mehmet Ali Sütcü
Kameraman: Mehmet Akif Kaya
Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden ulaşabilirsiniz.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi