Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

07-11-2023

Üniversite sanayi iş birliği ekonomiyi güçlendirir

Kocaeli Üniversitesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt, üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde Kocaeli Üniversitesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

Kocaeli, Türkiye’de sanayinin merkez üssü olarak görülmektedir. Kimya, otomotiv ve demir çelik endüstrisinin önemli üretim merkezlerinden biri olan Kocaeli’nde sektörel bazda otomotiv ana ve yan sanayi, makine imalat, demir-çelik, kimya, plastik ve kauçuk, elektrikli makineler, metal ürünleri gibi katma değerli sektörlerde birçok firma faaliyet göstermektedir. 35 limanı ile bir liman kenti olan Kocaeli aynı zamanda Ar-Ge, inovasyon merkezlerinin sayısıyla da İstanbul’un ardından Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Kurulduğu yıllardan itibaren Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’de sanayinin ihtiyaç duyduğu Ar-GE ve inovasyon alanında başarılı projeleri hayata geçiren Kocaeli Üniversitesi, üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde çalışmalarını güçlendirmeye devam ediyor. Radyo K.İ.’de Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt, son dönemde üniversite-sanayi iş birliği başta olmak üzere yürütülen Ar-GE çalışmaları ve üniversitenin hedefleri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Öğüt, üniversite sanayi iş birliğinin ekonomiyi güçlendireceğine dikkat çekti.

 

Üniversitemiz, sanayi ile iş birliğine oldukça önem veriyor ve bu konuda sürekli bir gelişim halindeyiz. Üniversite-sanayi iş birliği nedir ve Kocaeli Üniversitesinin bölgede bu noktada önemi nedir?

Üniversitemiz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk hocamızın rektör olarak atandığı dönemden itibaren, sanayi ile iç içe çalışmalarını sürdürmektedir. Üniversite - sanayi iş birliğine büyük önem veriyoruz, bu iş birliklerinin akademik bilgiyi, endüstri ile bir araya getirerek inovasyona teşvik edici bir gücü var. Bölgemizdeki üniversite- sanayi iş birliği ile yerel kalkınmaya önem vererek, ekonominin büyümesini ve rekabet gücünün artmasını sağlamaktayız. Uzun vadeli iş birlikleri yapıyoruz ve bu protokoller içerisinde eğitimler düzenliyoruz. İş dünyası ile yakın ilişkiler içerisinde olarak, özetle iş yerinde mesleki eğitim protokolleri düzenleyerek sanayinin istihdamına katkı sunuyoruz. Akademik anlamda Profesyonel olan hocalarımızın sahadaki endüstriye dayalı projelerine destek veriyoruz. Böylelikle öğrencilerimizin staj ve burs alanlarını hazırlamış oluyoruz. Sektörün her alanında hemen hemen bir arada bulunmaya çalışıyoruz. Böylelikle mezun olan öğrencilerimizin sanayi alanında Kocaeli’nde istihdamını çok rahatlıkla sağlayabiliyoruz. Bu anlamda da iş birliklerimizi öğrencilerimize destek sağlamak için yapmaktayız.

 

Sanayi - üniversite iş birliklerini güçlendirmek için Üniversitemizde son dönemde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ar-GE faaliyetleri konusunda bazı düzenlemeler var, yeni koordinatörlükler devreye girdi, nedir bunlar ve Üniversitemizin hedefleri neler?

Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk rektör hocamınız önderliğinde, araştırma üniversitesi vizyonunun çerçevesinde araştırma faaliyetlerimizi arttırdık. Bunun için bir Araştırma Geliştirme Koordinatörlüğü kurduk. Özetle daha önceki yönergelerimizi yenileyerek kendimizi tartıp araştırma üniversitelerinin rakip analizlerini yaparak hangi alanlarda iyiyiz, hangi alanlarda zayıfız, bu alanları güçlendirmek için neler yapmalıyız sorularını kendimize sorarak akademik yükseltme kriterleri üzerinde çalışıyoruz. Kendimizi tartıp araştırma vizyonuna uygun olarak, araştırmalarımızı güçlendirmek için eğitimler düzenliyoruz. Özellikle öğrencilerimizin 22/09, 22/09 A ve B TÜBİTAK projelerini desteklemek için proje yazma eğitimleri düzenledik. Alanında uzman kişileri getirerek daha fazla proje süreçlerinin arttırılması için hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin araştırma sistemine katkı sağlamalarını bekliyoruz. Sürekli toplantılar düzenleyerek ve eğitimler vererek iyileştirmeler yapıyoruz. AR – GE çalışmalarını desteklemek için teknoloji transfer ofisimiz devreye giriyor. Özellikle üniversitemizdeki akademik personelin sanayi ile iş birliklerinde bir katalizör görevi yaprak kolaylaştırıcı bir görev üstleniyor. Sektörün talep etmiş olduğu projelerde teknoloji transfer ofisimiz ile alanındaki uzman hocalarımızı akademik veri sistemlerinden bularak, ilgili sektör ile buluşturuyoruz. Bunun dışında Bilimsel Araştırma Proje birimimiz var. Bu proje birimlerimizde de araştırma projelerine destek veriyoruz. Özetle 2023 yılı öncesinde, 15 farklı projemiz bulunurken şu anda ise 20 farklı türden projemiz bulunuyor. Özellikle patent başvuru proje türünü oluşturduk. Bunun dışında performansa dayalı araştırma proje türlerini oluşturduk. Dış kaynaklı projelerin hayata geçirilmesi için ekstra puanlamalara yönelik yayın kriterlerini düzenledik; performansı yüksek olan hocaların, proje desteklerine %50’nin üzerinde artırımlar yaptık. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin lisansüstü projelerini desteklemek ve bursiyer ücretlerini artırabilmek için kariyer projelerini düzenledik. Daha fazla proje destekleri vererek hocalarımızın yayın, patent gibi desteklerini sağlamaya çalıştık. Bu yıl ödül yönergelerini iyileştirerek farklı kurumlardan başarı elde eden hocalarımıza destek vermeye çalıştık. 2023 yılında 101 projeye, yaklaşık 9 milyon 693 bin TL’lik fon sağladık. Araştırma Üniversitesi olma yolunda ilerlediğimiz için biz de elimizden geldiğince araştırma desteklerimizi arttırdık.

 

Üniversitemiz son dönemde üniversite-sanayi iş birliklerini güçlendirmek için önemli adımlar atıyor, yeni iş birlikleri imzalandı. Düzenli sanayi ve kurum ziyaretleri gerçekleştiriyor. Bu konuda dinleyicilerimizi bilgilendirebilir misiniz?

2023 Ekim ayı itibariyle üniversitemizde başlayan proje sayısı yaklaşık 165 adet. Bunlardan 121 tanesi firmaların öz kaynakları ile finanse edilen proje türüdür. 13’ü Kocaeli Üniversite’nin Teknoparkı olmak üzere, 26 TÜBİTAK projesi ve 5 KOSGEB projesinde toplam 202 akademisyenimiz görev almıştır. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz, Gebze Teknik Üniversitesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Türk Standartları Enstitüsü ile beraber her hafta, haftada bir gün 2 firma ziyareti gerçekleştirerek bu iş birlikteliklerimizi devam ettiriyoruz. Teknoloji Transfer Ofisimizle firma ziyareti gerçekleştirerek, firmaların talep ettikleri ihtiyaçlara, üniversitemizdeki akademisyenlerimizin bilimsel anlamda destekleri ile ülkemizin ekonomik ihtiyaçlarına ve teknolojinin ilerlemesine destek sağlayarak ortak iş birlikleri üretiyoruz.

 

Bir sanayi kuruluşu ya da bir kurum üniversitemiz ile iş birliği noktasında nasıl bir yol izlemeli? Hangi alanlarda nasıl destekler sunuyoruz ve bu desteklere firmalar nasıl ulaşabilir

Özellikle bir kuruluş ya da kurum, üniversitemiz ile iş birliği gerçekleştirmek isterse bize ulaşabilecek farklı kanallar var. Bunlardan bir tanesi doğrudan rektörlükle iletişime geçmektir. Kurum ya da kuruluşun ihtiyacına göre bizler, ilgili alanda temsilci akademisyenler ve üniversitemizin yetkili birimlerinden çalışanlar ile bir araya gelerek toplantılar düzenliyoruz. Bir diğer kanalımız ise Teknoloji Transfer Ofisimiz, ofisimizin internet sitesinden e-postayla ulaşmaları durumunda ekibimiz en kısa sürede cevap vererek ilgili toplantıların planlamasını yapıyor. Sektörün alanına göre, o sektör alanında uzman olan hocalarımız ile irtibata geçiyoruz, sektörün problemlerini iletiyoruz. Sektörün talep etmiş olduğu ilgili alanlara göre hocalarımızın öz geçmişlerini firmalara gönderiyoruz. Firmalar hangi hocamızla çalışacaklarsa ona göre bir ekip oluşturuyoruz, ilk önce online veya yüzyüze toplantılar olabiliyor. Projeler şekillendikten sonra sözleşmelerimizi hazırlıyoruz ve hukuki süreçlerimiz başlıyor.

 

Yeri gelmişken biraz Teknoloji Transfer Ofisi faaliyetlerini de açmak istiyorum. Teknoloji Transfer Ofisi nedir? Üniversitemiz Teknoloji Transfer ofisi ne tür faaliyetlerde bulunuyor?

Aslında her üniversitede bir teknoloji transfer ofisi bulunmakta. Kocaeli Üniversitesi olarak, ofisimizin yapmış olduğu faaliyetleri önemsiyoruz. Özellikle üniversitemizde akademik bilgi birikiminin sanayiye, kamu kurum ve kuruluşlarına ve girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik uygulamalara ulaşması açısından bir ara yüz görevi görmekte. AR – GE çalışmaları ve teknoloji alanındaki yenilikleri kimyasal bir katalizör görevi görerek ilgili sektörün spesifik sorunlarına çözüm üretecek bir ara yüz diyebiliriz. Özetle teknoloji transfer ofisi sahayı dolaşarak ve gözetleyerek, bir sektörle nasıl iş birliği yapabiliriz, akademik dünyamızı sektörle nasıl buluşturabiliriz, bu anlamda bir iletişim kurmakta ve toplantıları organize etmekte. Bu yıl görevimize başladığımızdan itibaren yaklaşık 202 akademisyenimizle birlikte proje süreçleri gerçekleştirdik. Bu durum, ülkemizin sanayisine büyük katkı sağlamakta. Üniversite iş birliklerine de çok önem veriyoruz. Mesela Sakarya Üniversitesi ile bir Avrupa Birliği projesi çalışması başlattık ve başvuruda bulunduk. Aynı zamanda teknoparkımızla iş birlikteliklerimizi sürdürerek Nisan veya Mayıs ayında bir öğrenci araştırma proje pazarı düzenlemeyi düşünüyoruz. Bunun dışında 26 - 27 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı kariyer merkezinin organizatörlüğünde ve Kocaeli Üniversitesi öncülüğünde, Kocaeli’de bir Marmara kariyer fuarı düzenleyeceğiz, bunu da buradan duyurmak istiyorum. Bu öğrencilerimizin kariyerleri açısından çok yararlı olacaktır.

 

Üniversitemiz iştiraki olan Tekno Parkımız mevcut. Tekno Park faaliyetleri konusunda bizi bilgilendirebilir misiniz? Yeni bir hizmet binası yapıldı, şu an Tekno Park ne durumda gelecekte neler hedefleniyor?

Tekno Parkımız 2003 yılında kuruldu. Türkiye’de ilk kurulan Tekno Parklardan birisidir. Girişimcilik eko sistemine büyük destek vererek yaklaşık 106 tane teknoloji şirketi barındırmaktadır. Tekno Parkımızda öğrencilerimiz ve vatandaşlarımızı da kapsayan girişimcilik konusu olmak üzere, birçok seminerler düzenleniyor. Bu bağlamda 2024 yılında mühendislik, siber güvenlik ve yapay zekâ alanında yarışmalar düzenleyeceğiz. 2024 yılının sonuna doğru binamızın yarım kalan kısmı da tamamlanmış olacak. Tekno Parkımızın diğer bloğunu da tamamlayarak daha fazla şirkete hizmet vermeyi planlamaktayız.

 

Üniversitemiz Araştırma Üniversitesi olma hedefi ile bir vizyon belirledi ve aktif olarak çalışmalar devam ediyor. Nedir araştırma üniversitesi, Üniversitemiz ve bölge için öneminden bahsedebilir misiniz?

Araştırma üniversiteleri yükseköğretim kurumları arasında özellikle araştırma faaliyetlerine odaklanan ve bu alanda üstün başarı göstermeyi amaçlayan üniversitelerdir. Bu tür üniversiteler bilimsel araştırma projeleri üretmeyi, yeni bilgi teknolojileri geliştirmeyi, uluslararası sıralamalarda yüksek sıralamaya yerleşmeyi, yayın sayılarını yükseltmeyi ve marka değerlerini arttırmak gibi konularda faaliyet göstermektedirler. Özellikle sağlık, sosyal ve mühendislik alanlarında üstün performans göstermeye odaklanırlar. Araştırma üniversiteleri genellikle ülkenin nitelikli akademisyenlerini bünyesinde bulunduran, ülkenin araştırma çıktılarının büyük bir kısmını üreten kurumlar olarak bilinirler. Bu üniversiteler ulusal inovasyon sistemlerini destekleyerek, ekonominin ihtiyaç duyduğu profesyonel uzman, bilim insanlarını yetiştirme konusunda kritik rol oynarlar. Özetle araştırma üniversitelerine sağlanan destekler arasında kadro, ek bütçe, yurt dışında doktora eğitim desteği gibi önemli destekler bulunmaktadır. Biz de tabi ki bu destekleri almak istiyoruz. Özellikle araştırma üniversiteleri A1, A2, A3 kategorisine ayrılıyor. A1 kategorisindeki puanı yüksek olan üniversitelere daha fazla fon desteği sağlanıyor. A1 kategorisine sahip 20’si devlet, 3’ü özel üniversite olmak üzere şu an toplamda 23 üniversite bulunmakta. Bizler de bu sıralamaya girerek bu imkanlardan yararlanmak istiyoruz.

 

Üniversitemizde bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Araştırma Koordinatörlüğünü kurmamızın nedeni araştırma üniversitesi olmak istediğimizden. Bunun içinde gerekli atılımları yapmaktayız. Araştırma üniversitesi olmak için araştırma kalitesi, araştırma sayıları ve iş birlikleri çerçevesinde 30 göstergemiz var. Bu göstergeleri analiz ederek diğer üniversitelere göre kendimizi hangi alanlarda geliştirmemiz gerektiğine dair çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Örneğin meslek yüksekokullarının araştırma üniversitelerini kısıtlayıp kısıtlamadığına dair bir çalıştay düzenledik. Meslek yüksekokullarının bu alana çok zararı olmadığını, asıl sosyal bilim alanındaki araştırmacılarımızı harekete geçirerek araştırma üniversitesi yolunda daha hızlı hareket edebileceğimizi gözlemledik. Biraz da kalite birimimizden bahsetmek istiyorum. Kalite koordinasyon birimimiz var. Özellikle YÖK tarafından kalite geliştirme, iç değerlendirme ve dış değerlendirme süreçleriyle faaliyet gösteriyoruz. Teknoloji kulüplerimiz, TEKNOFEST gibi alanlardaki yarışmalara katılıyorlar. Şu anda faaliyet olarak bir yandan greenmetric’e başvurduk. Sürdürülebilirlik ofisi kurmayı düşünüyoruz. Yeşil kampüs ve sürdürülebilir bir dünya için bizler de üniversite olarak adım attık, iklim değişikliği sürdürülebildik komisyonunu kurduk.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş

Kameraman: Mustafa Emre Dayı

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi