06-11-2023

Doç. Dr. Tahir Serkan Irmak'ın makalesi, Nature Communications dergisinde yayınlandı

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinin (Mw7.8 ve Mw7.7) kinematik yırtılma modellemesini yapan Çin, ABD ve Türk bilim insanlarının elde ettiği sonuçlar, doğa bilimleri alanında yüksek kalitedeki araştırmaları yayınlayan “Nature Communications” dergisinde yayınlandı. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tahir Serkan Irmak’ın da içinde bulunduğu ekip, sismolojik ve jeodezik verileri kullanarak, depremdeki yırtılmanın özelliklerine dair oldukça önemli sonuçlara ulaştı.

Doğu Anadolu Fay Zonu’nda meydana gelen ve 59.000’den fazla can kaybı ile yaklaşık 119 milyar dolarlık hasara neden olan bu depremlerle ilgili elde edilen sonuçların, çok geniş bir kitleye ulaşması, Dünya sismoloji literatürüne ve Dünya’nın farklı ancak benzer tektonik bölgelerinde beklenilen büyük depremlerin zararlarının azaltılması çalışmalarına oldukça önemli katkılar sunması beklenmektedir.

Nature Publishing Group'un bir parçası olarak yayınlanan bu dergi, yüksek kaliteli bilimsel araştırmaların yayınlandığı ve geniş bir bilim topluluğu tarafından takip edildiği bir platform olarak kabul edilmektedir. 2 yıllık etki faktörü 16.6 olan “Nature Communications” dergisinde, 2022 yılı içerisindeki makale indirme sayısı 99.089.239 olarak verildi.

Makaleye erişim için: https://www.nature.com/articles/s41467-023-41404-5