06-11-2023

Kocaeli Üniversitesi tarafından 3. Ulusal Barbaros Denizcilik Kongresi düzenlendi

Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ile Barbaros Denizcilik Kulübü'nün, 2-3 Kasım tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlediği 3. Ulusal Barbaros Denizcilik Kongresi yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Barbaros Denizcilik Kulübü Başkanı Erman Aslan, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Elif Ceren Gülcek, İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Meclis Başkanı Vefa İbrahim Aracı, Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Denizcilik M.Y.O. Müdürü  Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Bamyacı, Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer ve Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba’nın açılış konuşmaları ile başlayan kongre, Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, WİSTA Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Atasoy ve Yalova Tersaneciler Birliği Başkanı Şükrü Fazıl Uzun gibi sektörün önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

İlk gün yapılan oturumlarda, alanında uzman birçok önemli konuk katılımcılara ve öğrencilere konuyla ilgili önemli bilgiler verdiler. “İşverenin Gözünden” konu başlıklı ilk oturumda; Oturum Başkanı İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Vedat Doğusel, Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı - GEBKİM Başkanı Vefa İbrahim Aracı ve GİSBİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Elif Ceren Gülcek söz aldı. Aynı konu başlığı altında yapılan ikinci oturumda ise; oturum başkanlığını Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer yaparken, WİSTA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Atasoy ve Boğaziçi Denizcilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı- Yalova Tersaneciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun yer aldı.

Denizcilik Sektöründe Hukukun Rolü konu başlıklı oturumda, oturum başkanlığını Kocaeli Üniversitesi DF Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gönül Kaya Özbağ yaparken, Piri Reis Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezer Ilgın, Peking University, School of Transnational Law ‘dan Onur Sabri Durak ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Hukuku Öğretim Üyesi Hakan Muranyer aldı. “Limanlarda Sürdürülebilirlik” başlıklı oturum ise Limaş Liman İşletmeciliği Stratejik Planlama ve Tesis Müdürü Dr. Kürşat Bal moderatörlüğünde, TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir, Beldeport Liman İşletme Müdürü Capt. Uğur Kılıç ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem’in katılımı ile gerçekleştirildi.

Kongrenin ikinci gününde ise; "Denizcilikte Kariyer Planlama" konu başlıklı oturumda başkanlığı KOÜDEFAMED Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Mergenay yaparken, TÜRKKAPDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Zafer Akbulut, Ivs Sörvey Co-Founder Sim Gülle, KOÜDEFAMED Yönetim Üyesi - Yılport Holding, Rıhtım Planlama Uzmanı Naki Akpınar ve KOÜDEFAMED Başkan Yardımcısı - Arkas Kocaeli Bölge Satış Müdür Yardımcısı Semih Evre yer aldı. "Tersanecilik ve Gemi İnşaatında İnovasyonlar" panelinde ise, oturum başkanlığını İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Vedat Doğusel yaparken, Konomar Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Yelten, Norse Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süngü, Akyacht Genel Müdür Yardımcısı Nuri Önem ve Art Tersanesi Genel Müdürü Salih Bostancı görüşlerini paylaştılar.

"Denizcilikte Brokerlik" konu başlıklı panelde de oturum başkanlığını Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Umur Bucak yaparken; Gemi Brokerleri Derneği Başkanı İsmail Şahin, GSÜ&PRÜ Öğr. Gör. Shipbroker Tülin Şendur ve Okto Marine Kurucu Ortağı Arda Fırat konuşmacı olarak yer aldı. "Kocaeli Denizcilik Tarihi" başlıklı bir diğer oturumun başkanlığını Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğr. Üyesi Kaptan Dr. Ozan Hikmet Arıcan yaparken; Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşiv Araştırmacısı Süreyya Atilla Sağlamçubukçu ve Tarihçi Yazar Volkan Şenel konuşmacı olarak katıldı.