Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

06-11-2023

KOÜ Öğretim Üyesi, ABD’de yeraltı suyu kimyası konulu saha çalışmasına dahil oldu

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Hakan Akyol, Alabama Üniversitesi Jeoloji Bilimleri Bölümü bünyesinde yürütülen yeraltı sularının tuzlanması ve sürdürülebilirliği konulu su kimyası araştırmalarına dahil oldu.

 

Tübitak 2219 Doktora Sonrası Araştırma kapsamında halen Amerika Birleşik Devletleri Alabama Üniversitesi bünyesinde petrol kaynaklarının etkinliğinin artırılmasına yönelik araştırma faaliyetlerinde bulunan Doç. Dr. Akyol, buna ek olarak Alabama Eyaleti Baldwin Bölgesi sahilinde yer alan yeraltı su kaynaklarının deniz suyu girişimi ve iklim değişikliği sonucu miktar ve kalite parametrelerindeki değişimin incelenmesine yönelik arazi çalışmalarında görev alıyor.

 

Alabama Üniversitesi Jeoloji Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Geoffrey Tick ve Prof. Dr. Yong Zhang sorumluluğunda yürütülecek çalışmalar kapsamında belirli dönemlerde gözlem kuyularından örnekler alınıp kimyasal analizler yapılarak yeraltı su kaynaklarının tuzlanma potansiyeli ve iklim değişikliğinin etkisi değerlendirilecek. Çalışma kapsamında, kıyı bölgeleri için tatlı yeraltı su kaynaklarının daha etkin ve sürdürülebilir bir biçimde kullanılabilmesine olanak sağlanmasına yönelik araştırmalar yapılacak olup, matematiksel modelleme çalışmaları ile Alabama kıyı bölgeleri için bölgesel ve yöresel ilk yeraltı suyu modeli ortaya konacak. Çalışmadan çok sayıda yeni proje, ikili işbirlikleri ve uluslararası makalelerin çıkması beklenilmekte olup, uzun vadede ülkemizdeki deniz kıyısı yakınındaki yeraltı suyu kaynaklarının tuzlanma potansiyeli, su kalite parametrelerinin incelenmesine ve kaynakların daha etkin kullanılmasına yönelik araştırmalara katkı sağlaması bekleniyor.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi