06-11-2023

KOÜ'lü hemşireden patent başarısı

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Medikososyal Merkezi'nde hemşire olarak görev yapan aynı zamanda Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktoralı olan Dr. Havva Bozdemir’in, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Dilek Aygin ile birlikte geliştirdikleri “Lenfödem Ölçüm Cihazı” başlıklı Faydalı Model Patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi Başkanlığı tarafından tescillendi.

Lenfödem ön tanısını belirlemede kullanılacak olan Lenfödem Ölçüm Cihazı, her bir farklı ölçümünde aynı noktadan ölçülmesini sağlayan bir sabitleyici sayesinde kol/bacak çevresi ölçümlerinde, bir önceki ölçüm ile sonraki ölçümün farklılığının belirlenmesi, anormal değerlerde uyarı verebilmesi ve doğru ölçümün mümkün olabilmesi bakımından büyük önem taşıyor.