Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

03-11-2023

KOÜ Öğretim Görevlisi, içinde Kâbe Örtüsü’nün muhafaza edildiği “DUA" isimli Kutsal Emanet Muhafazası tasarladı

Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay MYO Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı Öğr. Gör. Abdil Saraçoğlu, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Gölcük Sanat Çalıştayı’na katılımcı Sanatçı olarak katıldı. Akademisyen Sanatçı, çalıştay kapsamında Gölcük Belediyesi ve Anıtlar Kurulu’nun Örcün Köyü’nde aslına uygun olarak restore ettiği Sultan Baba Mescidi'nde sergilenmek üzere içinde kutsal emanetlerden Kabe Örtüsü’nün muhafaza edildiği "DUA" isimli özel bir Kutsal Emanet Muhafazası tasarladı.

 

Eserin yapımında 1000 ayar has gümüş ve seramik kullanan Öğr. Gör. Abdil Saraçoğlu, eseri 2 ayda tamamladı. Eser ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Abdil Saraçoğlu , “Eser birçok sanatı içinde barındırmakla birlikte disiplinler arası geçişin güzel örneklerinden biri oldu. Eser formu seramik sanatı çömlekçi tornasında çekilerek seramikten üretildi, yanlardaki yolları temsil eden boşluklardaki sırda ise Türk İslam Sanatı’nda birçok çini eserde sıklıkla kullanılan Turkuaz rengi tercih edildi. Ortasındaki yuvarlak boşluğa bir hayırseverin koleksiyonundan Sultan Baba Mescidi’nde sergilenmek üzere bağışlanmış Kâbe Örtüsü iki cam arasında yerleştirildi. Kenarlarındaki seramik boşluğa ise Kur’an-ı Kerimde Kâbe’nin geçtiği Al-i İmran Suresi 96. Ayet daire formunda yazıldı ve bu hat yazıları Kuyumculuk Mücevher Sanatıyla seramiğin üstüne günümüz teknolojileri kullanılarak has gümüş şeklinde kakılarak yerleştirildi. Bu gümüş şeklindeki hat yazılarını, tıpkı Tezhip Sanatı’ndaki gibi ayetlerdeki manayı ve hattı geride bırakmayacak şekilde İslami edep dairesinde yalın ve naif bir biçimde Kuyumculuk Sanatıyla bezenerek eser yapımı tamamlandı. Eser görülenin ötesinde üstünde yazılan Al-i İmran Suresi 96. Ayet’in anlamı ve Kâbe Örtüsü’nün maneviyatıyla birlikte önemli ve anlamlı bir görevi de üstlendi, bunun yanında yapımında kullanılan farklı sanat disiplinleriyle de Sultan Baba Mescidi’nde diğer eserlerle birlikte gelecek nesillere aktarılacak önemli bir sanat eseri değerine de sahip oldu.” dedi.

 

Ali Vasfi İzmidi Hüsn-i Hat Müzesinde düzenlenen Gölcük Sanat Çalıştayı'nın sergisinin açılışından sonra Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ve diğer protokol üyeleri, Sultan Baba Mescidi’ndeki eserlerle birlikte "Dua" isimli eseri yerinde inceleyerek eser hakkında detaylı bilgi aldı. Sonrasında Rektör Cantürk tarafından sanatçıya katılım belgesi verildi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi