Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

06-10-2023

Kocaeli Üniversitesi, Pergamon Antik Kentindeki arkeolojik yüzey araştırmaları çalışmalarına katıldı

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün desteklediği “Bergama Mikro-Bölgesi Helenistik dönemden Roma Dönemine Dönüşüm" projesi kapsamında 2007 yılından beri Erasmuş ikili işbirliğinde olan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Kiel Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü ortak bir ekip çalışması ile yüzey araştırmalarını yürütüyorlar. İlk defa Prof. Dr. Şerif Barış'ın girişimleri ile 2007 yılında başlayan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Kiel Üniversitesi Yerbilimleri Enstitüsü Erasmus Anlaşması birlikteliği ile bugüne kadar 30'un üzerinde lisans ve yüksek lisans öğrencisi değişimi gerçekleşmiş ve her yıl düzenli arazi çalışmaları birlikte yürütülüyor.

 

2023 Bergama Kazı Çalışmaları Yüzey Araştırmalarına bu yıl Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden Ekip Lideri Doç. Dr. İsmail Kaplanvural, Erasmus Koordinatörü Doç. Dr. Ergin Ulutaş, doktora öğrencileri; Neşe Işık, Elnur Gasimov ve Delya Ochirova katıldı. Kiel Üniversitesi'nden de Prof. Dr. Wolfgang Rabbel, Ekip Lideri Jeofzik Müh Ercan Erkul, doktora öğrencisi Simon Fisher ve yüksek lisans öğrencileri Nina Kallinich, Fajk Ojus, Chris Strasburger katılım gösterdi.

 

Yüzey araştırması ekibi ilk çalışmalarına M.Ö. 4. yüzyılda kurulan Asklepion‘u Galenos gibi ünlü hekimlerin yetiştiği bir tıp okulu ve dünyanın ilk psikiyatri hastanesi olan Bergama Asklepion'unda başladı.

 

Kazı başkan yardımcısı Ulrich Mania'nın mozaik örnekleri bulduklarını belirttiği alanda çalışmalarını sürdüren ekip Manyetik, Elektromagnetik ve Radar ölçümlerini Hamzalı Süleymaniye, Zağnos ve Tavşantepe gibi alanlarda da sürdürdü ve yüksek çözünürlüklü sonuçlar elde edildi. Jeofizik Mühendisliği bölümü ekibinde yer alan Doç. Dr. Ergin Ulutaş ve Doç. Dr. İsmail Kaplanvural, üniversitemizin verdiği destek ile yapılan bu tür jeofizik çalışmaların, hasar görmemesi gereken tarihsel yapıların gün ışığına çıkartılmasını, hiç araştırılmamış, yeri bilinmeyen gömülü yapıların haritalanmasında ekonomik, hızlı ve net sonuç vermesi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, halihazır devam eden Antalya ve Edirne’de ortak proje çalışmalarına ek olarak ortaklaşa çalışmaların devam edeceğini belirtti.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi