Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

31-10-2023

Türkiye-AB İlişkileri, Yeşil Mutabakat ve Avrupa’nın Geleceği paneli düzenlendi

Kocaeli Üniversitesi tarafından yürütülen ve Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen “AB’nin Gücü: Ekonomi, Politika ve Hukuk Açısından AB’nin Küresel Etkisini Yeniden İncelenmesi” (POW-EU-R) başlıklı Jean Monnet Modülü kapsamında "Türkiye-AB İlişkileri, Yeşil Mutabakat ve Avrupa’nın Geleceği” adlı panel düzenlendi.

 

Kocaeli Üniversitesi, Friedrich Naumann Foundation ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) paydaşlığında düzenlenen panel, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Tarı, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Panel açılış konuşmalarında, POW-EU-R Jean Monnet Modülü Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Itır Aladağ Görentaş, modül kapsamında verimli bir iki yıl geçirdiklerini ve paneli yüz yüze gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıkları ifade etti. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger ise yapılan panelin önemine ve Türkiye-AB ilişkilerindeki son durum hakkında bilgiler paylaştı. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Tarı da Cumhuriyetimizin 100. yılının bir kez daha kutlu olmasını temenni ederek fakülte ile ilgili bilgiler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.

 

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı olarak Kocaeli Üniversitesi’nde çok konuşma yaptığını ancak İKV Başkanı olarak ilk defa burada bulunduğunu ve heyecanlı olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Ayhan Zeytinoğlu, panelin faydalı olması temennisinde bulundu. İktisadi Kalkınma Vakfı hakkında bilgiler paylaşan Ayhan Zeytinoğlu, 1965 yılında kurulan İKV’nin hedefinin Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda çalışmalar yapmak olduğunu ifade ederek,  İKV tarafından AB’ye üyelik ile ilgili yapılan son araştırmalar üzerine bilgiler paylaştı.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ise, Jean Monnet Modülünün Doç. Dr. Pelin Sönmez yürütücülüğünde bugüne kadar başarıyla gerçekleştirildiğini ve modül kapsamında yapılan panelden mutluluk duyduğunu ifade etti. “Panelde, değerli konuklarımız AB’nin çevreye duyarlı dönüşümünün hukuki çerçevesini oluşturan Yeşil Mutabakat belgesini, siyaseten ve Türkiye-AB ilişkileri bakımından değerlendirecekler.” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, panelin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

 

Açılış konuşmaları ardından ise Türkiye-AB İlişkileri, Yeşil Mutabakat ve Avrupa’nın Geleceği” adlı panele geçildi. Moderatörlüğünü, modülünde yürütücüsü olan Doç. Dr. Pelin Sönmez gerçekleştirirken, panelde konuşmacı olarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanem Baykal, İKV Genel Sekreteri ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Nas ile İKV Genel Sekreter Yardımcısı M. Gökhan Kilit yer aldı. Panelde, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin tarihi süreci ve gelinen son durum, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın AB-Türkiye ilişkileri açısından etkileri ile Avrupa Birliği’nin geleceği üzerine bilgiler paylaşıldı.

 

Panel, soru cevap bölümü ile sona erdi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi