Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

31-10-2023

Değişmeyen tek şey değişimdir

Kocaeli Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Doç. Dr. Bora Yenihan, teknolojik ve sosyal ilerlemenin meslekler üzerindeki etkisini değerlendirdi.

 

Meslek yapısında yaşanan değişim günümüzdeki birçok değişimden sadece bir tanesi. Özellikle Sanayi Devriminden sonra yaşanan teknolojik gelişmeler bu değişime ön ayak olan unsurlardan sadece biri. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Doç. Dr. Bora Yenihan, teknolojinin kültürün, yaşam tarzlarının değiştiği günümüzde mesleklerin de bu değişimden etkilendiğini ifade etti.

 

Değişimin insanlık tarihinin başlangıcından itibaren var olan bir olgu olmasına karşın özellikle 1970’li yıllardan itibaren hızlandığında dikkat çeken Doç.Dr. Yenihan, gelinen noktanın 3. Sanayi devriminin çıktısı olduğuna işaret etti.

 

Değişimde toplum dinamiklerinin ve ihtiyaçlarının etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yenihan, insanlığın ilerlemesi devam ettikçe mesleklerdeki değişimin de süreceğini belitti. Doç.Dr. Yenihan’a göre değişmeyen tek şey değişim ve değişim süreçlerine bireylerin, toplumların uyum sağlayabilme kabiliyetleri çok önemli.

 

Günümüzde uyum sağlama kabiliyeti göz önüne alındığında gelişmiş ülkeler ile diğer ülkeler arasındaki temel farkın da ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Yenihan, Türkiye’nin de yaşadığı değişime değindi. Doç. Dr. Yenihan Türkiye’nin bu değişim sürecinde gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşacağını belirtti.

 

1970’lerden günümüze konuşulan yeni çalışma metotlarının pandemide aktif kullanıldığında dikkat çeken Doç. Dr. Yenihan’a göre pandeminin mesleklerdeki değişimde hızlandırıcı etkisi oldu. Özel sektör ve bazı kamu kuruluşlarının hala bu çalışma biçimlerini kullandığını söyleyen Doç.Dr. Yenihan, pandemi ile edinilen deneyimlerin çalışma hayatında standartlara dönüştüğünün altını çizdi.

 

Son olarak değişim sürecinin nereye doğru gidebileceğini değerlendiren Doç. Dr. Yenihan, sanallaşmanın yaygınlaşacağını ve bunula beraber yeni meslek yapılarının oluşabileceğini sözlerine ekledi. Doç. Dr. Yenihan, çalışanların kendilerini geliştirerek sanallaşmaya uyum sağlamaları gerektiğine dikkat çekerek bunu başaranların yeni iş imkânlarından faydalanabileceklerini söyledi.

 

Muhabir: Davut Arıkan, Kameraman: Mustafa Emre Dayı

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi