Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

26-10-2023

Üniversitemiz destekleriyle 5.Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı düzenlendi

Kocaeli Üniversitesi destekleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerraphaşa paydaşlığında, 5. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı (5th International Conference on Earthquake Early Warning, 5ICEEW) düzenlendi.

 

Düzenleme Kurulu yanı sıra Bilim Kurulu’nda Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim elemanları Prof. Dr. Şerif Barış, Dr. Öğr. Üyesi Berna Tunç ve Arş. Gör. Dr. Deniz Çaka’nın yer aldığı 5. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı İstanbul Planlama Ajansı Florya Yerleşkesinde 16-18 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

 

2005 yılından bu yana belirli aralıklarla iki defa Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve son olarak 2019 yılında Güney Kore’de düzenlenen konferans, dünya çapında Deprem Erken Uyarı Sistemleri konusunda çalışan üst düzey bilim insanlarını bir araya getirme özelliği taşıyor. İlk defa Avrupa kıtasında ve ülkemizde yapılan bu konferansa ABD, Japonya, Kanada, Birleşik Krallık, İtalya, Güney Kore, Romanya, Çin, Tayvan, Tayland, Güney Kıbrıs, Malezya ve İsrail olmak üzere Dünya’nın dört bir yanından bilim insanları ile ülkemizin farklı kurum ve üniversitelerinden araştırmacılar katılım sağladı.

 

Konferansın açılış konuşmalarında; Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şerif Barış, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Özener, AFAD’tan Prof. Dr. Orhan Tatar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Dr. Buğra Gökçe ve ABD’den Prof. Dr. Richard Allen, “Deprem Erken Uyarı Sistemleri” konusunda mevcut durum ve deneyimlerini paylaştılar.

 

Konferansın ilk gününde, açılış konuşmaları yanında, “2023 Kahramanmaraş Depremleri”, “Dünya’da Deprem Erken Uyarı Uygulamaları” konulu iki oturum ve “İBB Deprem Seferberlik Planı” konulu bir panel ve poster sunumlar olmak üzere toplam 20 adet sunum yapıldı.

 

Çevrimiçi düzenlenen bölümde ise, Dünya’da ve Türkiye’de deprem erken uyarı sistemleri, Marmara deprem erken uyarı sistemi, konusunda yürütülen uygulamalar, sismik ağlar, kullanılan teknolojiler ve cihazlar ile ilgili konularda sunumlar yapılarak ve önemli bilimsel çıktılar elde edildi.

 

“Deprem Erken Uyarı Sistemlerinde Sismik Ağlar” ve Deprem Erken Uyarı Sistemlerinde Yeni Teknolojiler ve Algoritmalar” başlıklı oturumlarda 14 bilimsel çalışma sunulan konferansın ikinci gününde ise, bilimsel çıktılarının değerlendirildiği panel yapıldı.

 

Bilim insanları, özel sektör, devlet kurumları ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmasını amaçlayan 5. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı; aynı zamanda, bilim insanları arasında ulusal ve uluslararası işbirlikleri için önemli fırsatlar da sundu.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi