Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

20-10-2023

III. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu Açılış Töreni İle Başladı

Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Kocaeli İlahiyat Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen III. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu, yapılan açılış töreni ile başladı.

 

Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve bu yıl ‘Yetim’ temasıyla gerçekleştirilen sempozyum açılışına; Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Vali Yardımcısı Salih Bıçak, İHH Vakfı Başkanvekili Hüseyin Oruç, Milli Eğitim İl Müdürü Ömer Akmanşen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman, KOÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren ile akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda Kur'an-ı Kerim Tilaveti gerçekleştirildi. Sempozyum açılış konuşmalarında ise Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, yetim bir peygamberin ümmeti olarak böylesi önemli bir sempozyumda burada bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. “Dünyada ve ülkemizde pek çok farklı nedenden dolayı çocuklarımız ebeveynlerini kaybederek yetim ve öksüz kalmaktadırlar. Onların hayatlarını garanti altına almak, yaşam konforlarını arttırmak hepimizin görevi. Ebeveyn kaybı, bir çocuğun baş etmekte en çok zorlandığı durumlardan birisi. Bizler de bakanlık olarak bu çocuklarımıza destek olmak adına birçok çalışma yapıyoruz. Devletimiz tüm imkanlarını bu çocuklarımız için seferber ediyor ve etmeye de devam edecektir.” dedi.

 

Filistin’de tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen insanlık dramını Kocaeli Üniversitesi olarak bir kez daha şiddetle kınadığımızı ifade ederek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Gerek Filistin’de, gerekse dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan, toplumun en masum ve en korunmasız varlıkları olan çocuklarımıza yönelik yaşananlar bizleri derinden üzmektedir. Çocuklarımızı koruyabilmek, onları sevgiyle kucaklayabilmek ve topluma hayırlı bireyler olarak yetiştirebilmek bizlerin temel görevidir. Bildiğiniz üzere, doğal ölümler, savaşlar ve afetler gibi nedenlerle çocuklarımız yetim kalmaktadır. Yetimliğe yol açan sebepleri ortadan kaldırmak için yapılacak mücadelenin yanı sıra, yetim çocuklarımızla ilgili çalışmalar yapmak, içinde bulundukları durumu ve duygularını anlayarak topluma uyumlarını sağlamak önem arz etmektedir. Bizler yetim bir peygamberin ümmeti olarak, yetimin yüzündeki tebessümün dünyayı güzelleştireceğine inanıyoruz. Bu vesileyle, yetim temasında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu’nun gerçekleştirilmesinde emeği geçen, katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimi iletir, sempozyumun hayırlı olmasını dilerim.” şeklinde konuştu.

 

Kocaeli Vali Yardımcısı Salih Bıçak ise, yetim çocukların dertlerini, ihtiyaçlarını karşılamamanın hem insani hem İslami bir vazife olduğunu söyledi. 30 yıldır dünyanın pek çok yerinde yetim ve öksüz çocuklar için çalışmalar yaptıklarını aktaran İHH İnsanı Yardım Vakfı Başkanvekili Hüseyin Oruç, böylesi önemli bilimsel toplantıların yetim çocuklarının sorunların çözmede önemli rolleri olduğuna vurgu yaptı. Sempozyum Başkanı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman ise, yaptığı konuşmada, daha önce Yunus Emre ve Kurban temalı gerçekleştirdikleri etkinliklerin üçüncüsünün temasını Yetim olarak belirlediklerini ifade etti. “Toplumun en korumasız varlığı çocuklar, çocuklar içerisinde de yetimlerdir.” diyen Dekan Prof. Dr. Abdullah Kahraman, sempozyum içeriği hakkında bilgiler verdi.

 

Açılış konuşmaları ardından, 9 ülkeden 150 çocuğun katılımıyla düzenlenen ‘Hayallerimi Çiziyorum’ resim sergisinde dereceye giren eserler, protokol üyelerine takdim edildi. 20-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda 50 bilim insanı sunacağı 46 bildiri ile özellikle yetim çocuklarının sorunları ve çözüm yolları gibi konuları tartışacaklar.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi