Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

20-10-2023

Geleceğe değer katmak için dönüştürün

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sıfır Atık Kulübü Danışmanı Doç. Dr. Nermin Demirkol Radyo Ki’de Sıfır Atık Kulübü çalışmalarını anlattı. Doç. Dr. Demirkol, sıfır atığın sürdürebilir üretim ve tüketimi teşvik ettiğini, kulüp çalışmaları ile topluma sıfır atık bilincini kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

 

Son yıllarda özellikle plastik kullanımının artmasıyla birlikte atık sorunları tüm dünyada en önemli problemlerden biri haline geldi. Sıfır atık; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan bir yaklaşım olarak tanımlanıyor ve bu konuda sürdürülebilir projeler üretiliyor. Kocaeli Üniversitesi’nin yeşil üniversite olma hedefi doğrultusunda kurulan Sıfır Atık Kulübü de yaptığı çalışmalar ve etkinliklerle bu konuya dikkat çekiyor. Kocaeli Üniversitesi Radyosu Radyo K.İ’de yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Sıfır Atık Kulübü Danışmanı Doç.Dr. Nermin Demirkol kulüp çalışmalarını anlattı.

 

Sıfır Atık Kulübünün 4 Nisan 2023’te kurulduğunu söyleyen Doç. Dr. Demirkol, yeni kurulan bir kulüp olduklarını, temel amaçlarının ulusal ve uluslararası projeler üreterek yeşil dönüşüm hedeflerine katkı sağlamak ve topluma sıfır atık bilincini kazandırmak olduğunu belirtti.

 

Kısa sürede aktif projelerin içine dâhil olduklarını ifade eden Doç. Dr. Demirkol, pandemi ve deprem nedeniyle ilk etkinliklerinin çevrimiçi konferanslarla başladığını söyledi. 31 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık günü olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demirkol, bu farkındalık gününde kulüp olarak üniversitemiz kongre merkezinde bir etkinlik düzenlediklerini atıkların geri dönüştürülmesiyle ortaya çıkan eserleri etkinlikte sergilediklerini anlattı.

 

16 Eylül Uluslararası Dünya Temizlik Günü kapsamında tüm dünyada aynı anda yapılan temizlik etkinliğine Kocaeli Üniversitesi Sıfır Atık Kulübü olarak gönüllü katılım sağladıkları söyleyen Doç. Dr. Demirkol, tüm vatandaşlarla, kulüplerle ve gönüllülerle Körfez İlçesi’nde bir temizlik gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

Doç. Dr. Demirkol, 1 Kasım 2023’te Derince’de bulunan Çenesuyu Ortaokulu’nda düzenlenecek ve ana teması sıfır atık olan Bilim Sanat ve Spor Şenliği’ne kulüp olarak katılacaklarını söyledi. Bu organizasyonda da ileri dönüşüm hakkında farkındalık yaratmak için ileri dönüşüm atölyesi ve sergiler kuracaklarını belirten Doç. Dr. Demirkol, kulüp çalışmalarına katılan gönüllü öğrencileri ile gurur duyduğunu vurguladı.

 

Sıfır Atık Kulübü üyelerinin çoğunluğunun Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demirkol ancak her fakülteden öğrencilerin kulüpten haberdar oldukça kulüp çalışmalarına katıldığını ifade etti. Atık sorununun hepimizin sorunu olduğunu söyleyen Doç.Dr. Demirkol, sıfır atık çalışmalarında tüm fakültelerin öğrencilerinin ilgi göstermesini arzu ettiklerini belirtti.

 

Son olarak ihtiyacımız olmayan herhangi bir şeyi atmayıp dönüştürmemiz, kirletmemeyi ve az tüketmeyi aşılamamız gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Demirkol, Sıfır Atık Kulübü olarak tüm öğrencilere kapılarının açık olduğunu söyledi.

 

Muhabir: Engin Gürbüz, Kameraman: Mustafa Emre Dayı

Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi