Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

19-10-2023

Kocaeli Üniversitesi 2023 – 2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un teşrifleriyle gerçekleştirildi

Kocaeli Üniversitesi 2023 – 2024 Akademik Yılı Açılışı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un teşrifleriyle, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen tören ile gerçekleştirildi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün ev sahipliğinde düzenlenen törene, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Milletvekilleri Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğlu, çok sayıda il protokolü, üniversitemiz senatörleri, akademisyenler ile öğrenciler katılım gösterdi.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Kocaeli Üniversitesi tanıtım filminin gösterimi yapıldı. 2023 – 2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'nin protokol konuşmalarında ilk sözü Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk aldı.  Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk konuşmasına; “Kurtuluş Savaşını yöneten, Cumhuriyetin temellerini atan, 15 Temmuz hain darbe girişiminde dimdik ayakta durarak darbeci teröristlere demokrasi dersi veren Gazi Meclisimizin Saygıdeğer Başkanı, Sayın Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u, Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılında Üniversitemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” diyerek başladı. Filistin’de yaşanan insanlık dramına da değinen Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen, sivil ve savunmasız insanlara uygulanan, evrensel insan hakları ilkeleri ve uluslararası hukuku ihlal eden uygulamaları Kocaeli Üniversitesi olarak şiddetle kınıyoruz.” dedi.

 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını idrak ettiğimiz ve Türkiye’mizin 2. yüzyılı hedefine kilitlendiğimiz bu günlerde, yeni bir akademik yılın açılışını gerçekleştirmenin onurunu yaşadığımızı belirten Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Kocaeli Üniversitesi 30 yılda büyük yol kat ederek bu günlere ulaşan; eğitim, öğretim ve araştırma alanında ülkenin önemli üniversiteleri arasındadır. Üniversitemiz, yüksekokuldan enstitü düzeyine kadar hemen her alanda eğitim ve hizmet vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen haftaki akademik yıl açılışında işaret ettikleri gibi “Üniversiteler, yetiştirdiği nesillerle bir memleketin hem talihini hem de tarihini değiştirir. Beşeri, ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifi olan üniversiteler, ülkeler açısından uluslararası düzeyde rekabetin itici gücünü oluşturur”. Biz de bu düsturla, üniversitemizde, son derece hassas ve yüksek düzeyde bilgi gerektiren faaliyetlerle, kaynakları verimli kullanarak hedefe uygun eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi ve sorunların çözümüne ilişkin bilgi ve becerilerin geliştirilmesi yönünde deneyimleri ve özellikleri kazandırmayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

 

Kocaeli Üniversitesi olarak araştırma üniversitesi olma vizyonumuza da değinen Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Kocaeli Üniversitesi olarak; kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan gücü profilini ve üniversite-şehir işbirliği modellerini destekleyen, küresel, ulusal ve bölgesel gereksinimlere duyarlı, geleceğe yön veren, yenilikçi ve rekabetçi bir üniversite olmayı hedefliyoruz. Üniversitemizin ve üniversitelerin bilim ve teknolojide üstlendikleri görev, ülkemizi ekonomik ve sosyal olarak ileriye taşımaktır. Üniversitemizin diğer üniversiteler ile rekabette öne çıkabilmesi, diğerlerine göre farklılaşması ile mümkündür. Üniversitemiz bunun için Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun olarak bugüne kadar yaptıkları ve yapacakları ile hedefe ulaşacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün konuşmalarının ardından sözü TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş aldı. Yeni akademik yılın hayırlı uğurlu olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Hayatımın bir kısmını üniversitelerde geçirmiş biri olarak, üniversitelerimizin bu tür davetlerine icabet etmeye özen gösteriyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılına yaklaştığımız bugünlerde, bizleri davet eden başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk olmak üzere Kocaeli Üniversitesi yönetimine şükranlarımı sunuyorum.” dedi. “Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılını geride bırakıyor, 2. Yüzyılına eriyoruz. Hep büyük hedefleri koymuş bir millet olarak ulaşmak istediğimiz bir gayemiz var. ‘Sözü Güçlü; Gücü Tesirli bir Türkiye’yi elbirliğiyle inşa edeceğiz. Bir asır evvel Ulusal Kurtuluş mücadelesini vermiş başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün imkanlarını seferber ederek büyük bir zafer kazanan ecdadımızı da bir kez daha saygıyla anıyoruz.” diyerek sözlerini sürdüren TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, yeni yüzyılda ülke olarak hedeflerimizi geliştirmemiz ve yenilememiz gerektiğine değindi.

 

İlk yüzyılda hedef olarak; muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak, Türkiye’nin bağımsız bir ülke olmasını sağlamak ve çağdaş gelişmelerin gerisinde kalmamak olarak belirlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Kurtuluş, “Artık ülke olarak hedeflerimizi daha da ileriye taşımalıyız. 2. Yüzyılda çağdaş medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkmış bir ülke olmalıyız. Gelişmeleri takip eden değil takip edilen, ilham alınan bir ülke olmalıyız. Milli savunmasında, eğitiminde, kültüründe her alanda öncülük yapan tam bağımsız bir ülke olmak için canla başla çalışmalıyız. Tabiki ülkemizin bu seviyelere gelmesinde motor güç üniversiteler olacaktır. Üniversitelere her alanda araştırma geliştirme faaliyetleri yapmak yanı sıra ufku açık, kendini bilen gençler yetiştirmek gibi bir görev düşmektedir. Üniversiteleri, sadece bilginin üretildiği yerler değil, bilginin insani değerlerle yoğrulduğu yerler haline getirmeliyiz.” dedi.

 

Gündeme dair açıklamalarda da bulunan TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, dünyanın yaşadığı sorunlara değindi. Küresel ısınma, mülteci sorunu, islamofobi, ırkçılık gibi sorunların nedenleri ve çözüm yollarına ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Ortadoğu’da yaşanan insanlık dramına da değindi. Başkenti Kudüs olan güçlü ve bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan Ortadoğu’ya barışın gelmeyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Hepimiz sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’yi inşaa edeceğiz. Dünya 5’den büyüktür demeye devam edeceğiz. Yeni bir dünya sisteminin kurulması kaçınılmazdır. Bu yeni sistemde de Türkiye öncü ülke olarak yer alacaktır. Yeterki biz güçlü olalım. Siz değerli akademisyenlerimiz ile birlikte üniversitelerimizi güçlü kılalım. Üniversitelerimizi tüm dünyada takip edilen üniversiteler haline getirelim. Bu vesileyle bir kez daha yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını, üstün başarılar ile dolu bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Açılış konuşmaları ardından; , Kocaeli Üniversitesi’nin “Araştırma Üniversitesi” olma vizyonuna 2013-2023 tarihleri arasında katkı sağlayan akademisyenlerine plaket takdimi yapıldı. Plaketleri akademisyenlerimize Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş takdim ettiler. Bu kapsamda; Kocaeli Üniversitesi'nin Motor Teknolojileri alanında ‘Uzmanlaşan Üniversiteler’ arasında yer almasını sağlanması ile ilgili Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği öğretim üyeleri adına; Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Necati Özsezen, Üniversitemizde en fazla sayıda TÜBİTAK proje yürütücülüğü gerçekleştiren akademisyenlerimiz; Prof. Dr. Olcay Mert, Prof. Dr. Ayşe Aytaç, Doç. Dr. Bağdagül Karaağaç ve Doç. Dr. Ersoy Erişir ile Üniversitemizde Q1 ve Q2 seviyesinde en fazla sayıda bilimsel yayın gerçekleştiren akademisyenlerimiz; Prof. Dr. Müslüm Arıcı, Doç. Dr. Hafize Emine Sönmez ve Prof. Dr. Ayşe Günsel’e göstermiş oldukları katkı ve başarılardan dolayı plaket takdimi yapıldı.

 

 

Kocaeli Üniversitesi 2023 – 2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, protokol ve ödül alan akademisyenlerimizin yer aldığı aile fotoğrafıyla sona erdi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi