Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

16-10-2023

Ölümünün 50. Yıl Dönümü Anısına: “Sadık Yârim” Aşık Veysel film gösterimleri

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında ölümünün 50. yıldönümü anısına “Sadık Yârim” temasıyla “Aşık Veysel Film Gösterimleri Haftası” yapıldı.

 

İstanbul, Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması’nda hazırlanan program kapsamında ünlü aşığın hayatı ve sanatıyla ilgili yapılmış belgeseller ve filmler gösterildi. Meslek hayatı boyunca Aşık Veysel üzerine birçok çalışma yapan senarist ve yönetmen Kocaeli Üniversitesi Öğr. Gör. Hacı Mehmet Duranoğlu’nun da yapmış olduğu belgesel filmler program kapsamında yer aldı.

 

Programın kapanış töreninde Öğr. Gör. Hacı Mehmet Duranoğlu’nun yazıp yönetmiş olduğu “Aşık Veysel Belgeseli”nin gösterimi gerçekleştirildi. Aşık Veysel’in hayatı ve sanatı üzerine düşünen belgeselde, Aşık Veysel’in sesi, sazı ve anlattıkları seyirciler üzerinde büyük etki yaptı.

 

Belgesel gösteriminin ardından Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması işletmecisi yönetmen Reis Çelik’in moderatörlüğünde yapılan programda Öğr. Gör. Hacı Mehmet Duranoğlu ve Aşık Veysel türkülerinin unutulmaz sesi sanatçı Cengiz Özkan sahne aldı. Aşık Veysel’in hayatı ve düşünceleri üzerine söyleşi yapıldı. Cengiz Özkan da sazı ve sesiyle programda Aşık Veysel türkülerini seslendirdi.

 

Programa Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren de üniversitemizi temsilen katıldı. Eren, yaptığı konuşmada: “Aşık Veysel bu topraklardaki insanları bir araya getiren çok önemli bir ozandır. O sadece içli türküler çalıp söyleyen bir aşık olmamıştır. Aşık Veysel aynı zamanda çok önemli bir bilgedir. İrfan kültürüyle yetişmiş, hayatı, insanı ve dünyayı gönül gözüyle görüp yorumlamış bir bilgedir. Aşık Veysel’in “Birlik Destanı” dikkatlice okunursa Aşık Veysel’in anlamı ve önemi çok daha iyi ortaya çıkar. Biz Kocaeli Üniversitesi olarak sayın rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün öncülüğünde üniversitemizde pek yakında güzel bir Aşık Veysel Anma programı yapacağız. Sayın Rektörümüzün sizlere selamlarını getirdim. Kendisi programının yoğunluğu nedeniyle burada olamadı ama biz hem üniversiteyi temsilen buradayız, hem de bizim üniversitemizde çalışan bir yönetmenin belgeseliyle bu programın kapanıyor olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu anlamda senarist ve yönetmen Öğr. Gr. Hacı Mehmet Duranoğlu hocamızı da kutluyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak her daim sadece bilimin değil, kültür ve sanatın farklı alanlarında da ülkemize katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren, program kapsamında Aşık Veysel’in torunu Yeliz Şatıroğlu, Türk Halk Müziği Sanatçısı Cengiz Özkan ve Yeşilçam Sineması yöneticisi ve programı hazırlayan Reis Çelik’le kültür ve sanat alanında ne tür iş birlikleri yapılabileceği ile ilgili görüşmelerde de bulundu.

 

Seyircilerin büyük rağbet gösterdiği program hep birlikte söylenen Aşık Veysel türküleriyle son buldu.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi