Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

11-10-2023

Ruh sağlığı evrensel bir insan hakkıdır

Dünya’da her yıl 10 Ekim tarihi ‘’Dünya Ruh Sağlığı Günü’’ olarak kutlanıyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti, Radyo K.i.’de “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” hakkında bilgiler aktarırken erken tedavinin önemine dikkat çekti.

 

Dünya Ruh Sağlığı Örgütü 1992 yılında ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 10 Ekim’i Dünya Ruh Sağlığı Günü ilan etmiştir ve dünya genelinde her yıl 10 Ekim’de bu amaçla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Diğdem Güverti, Üniversitemiz radyosu Radyo K.İ.’de hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış Programına konuk oldu ve Dünya Ruh Sağlığı Günü hakkında açıklamalarda bulundu. İlk olarak Birleşmiş Milletler ve Dünya Ruh Sağlığı Örgütü'nün dünya çapında eşit sağlık hizmeti için çalıştığını ifade eden Dr. Göverti, ruh sağlığı haklarının her birey için geçerli olduğunu ve kişisel özelliklerinden bağımsız olarak herkesin bu haklara sahip olduğuna dikkat çekti.

 

Erken Tedavi Önemli

Ruh sağlığı okuryazarlığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Göverti, insanların ve sosyal çevrenin ruhsal hastalıklar hakkında bilinci ile iyi bir ruh sağlığının nasıl sağlanabileceği hakkında bilgiler verdi. Herhangi bir ruh sağlığı sorununda profesyonel yardımın önemine dikkat çeken Dr. Göverti, ruhsal bozuklukların erken teşhisi için sağlık kuruluşlarına başvurmanın gerekliliğini vurguladı.

 

Ruh sağlığı ile ilgili çalışmalara değinen Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti, çeşitli sebeplerle insanların ruh sağlığı için hastanelere gitmemek için direndiğini belirterek anksiyete ve depresyonda 8.2 yıl bipolar bozuklukta ise 14,5 yıl sonra hastaların ilk başvurularını yaptıklarını söyledi. Dr. Göverti, hastaların çok uzun süre hastalıkları ile ilgili şikâyetler yaşamalarına rağmen tanı almamak için hastaneye gitmemelerinin sonuçlarının daha ağır olduğuna dikkat çekti.

 

Kocaeli Üniversitesi ruh sağlığı çalışmalarından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde KYK yurtlarında çalışan personele eğitim verdiklerini belirtti. Kişilere intiharın ne olduğunu, hangi semptomlarla kendini gösterdiğini açıklayarak, personele aktardıklarını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti, önümüzdeki dönem için öğrencilere ayrı bir eğitim verileceğini ifade etti.

 

Sosyal Medya Ruh Sağlığını Etkiliyor

Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti, sosyal medyanın insan ruh sağlığına etkisi konusuna da değindi. Sosyal medyanın uzun süreli kullanımında insanı içine çektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti, sosyal medyanın en çok genç yaş grubundaki insanları etkilediğini ve genç kesimin dış görünüşlerini bile etkilediğinin altını çizdi. Sosyal medyanın insanlara bazı şeyleri zorla empoze ettiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti, haberlerin veriliş şeklinin bile insanın ruh sağlığını bozulmasında etkili olduğunu ifade etti.

 

Son olarak, ruh sağlığı günü vesilesiyle ayrımcılığın karşısında durulması gerektiğini ve herkesin eşit bir ruh sağlığı bakımı almaya hakkı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Diğdem Göverti, herkesin 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününü kutlayarak sözlerini noktaladı.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Miraç Bulut

Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi