Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

06-10-2023

İklim değişikliği canlı yaşamını doğrudan etkiliyor

Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Beyhan Pekey Radyo Ki’nin haber programı Günebakış’ın konuğu oldu. İklim değişikliği hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Pekey, iklim değişikliğinin, dünya genelinde iklim koşullarında meydana gelen uzun süreli değişiklikler olduğunu belirtti.

 

İklim değişikliğinin nasıl meydana geldiğini açıklayan Prof. Dr. Pekey, yerküre oluştuğundan günümüze kadar geçen süreçte iklimde değişiklikler olduğunu ve bu değişikliklerin kimi zaman soğuma yönlü kimi zaman şimdi yaşadığımız gibi ısınma yönlü olduğunu ifade etti.

 

Küresel ısınma ile ilgili bilimsel çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Pekey, küresel ısınmaya yol açan en önemli etmenin insan faaliyetleri sonucu açığa çıkan sera gazlarının atmosferdeki miktarlarının artması olduğunu belirtti.

 

Sera Gazı Ve Özellikleri

İklim değişikliğinin önemli sebeplerinden olan sera gazı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Beyhan Pekey, atmosferdeki düzeyleri giderek artan karbondioksit, metan, nitrozoksit ve kloroflorokarbon gibi gazların sera etkisine yol açarak atmosferin ortalama sıcaklığını artırdığını dile getirdi.

 

Küresel Isınmanın Canlı Yaşamına Etkisi

Küresel ısınmanın ve iklimde oluşan değişimlerin sebeplerini dinleyicilerimizle paylaşan Prof. Dr. Beyhan Pekey, küresel ısınmanın yeryüzündeki canlılar üzerinde yaşanan etkilerine de değindi. Küresel ısınma arttıkça kutuplardaki buzulların erimei ile birlikte okyanusların hem sıcaklıklarının hem de tuz oranlarının değiştiğini aktaran Prof Dr. Pekey, bu değişikliklerin bu ortamlarda yaşayan canlıların alışkın oldukları şartları bozduğunu ve bu durumun bazı canlıların nesillerinin tükenmesine, yaşam alanlarını değiştirmesine ve dolayısıyla ekosistemin dengesinin bozulmasına yol açtığını dile getirdi.

 

Öte yandan küresel ısınmanın canlı yaşamına ve doğaya bir başka etkisinin de aşırı hava olayları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Beyhan Pekey, ani yağışlar, kasırgalar, seller fırtınalar vb. doğal afetlerin de küresel ısınma tarafından tetiklendiğini belirtti. Bu ani gelişmeler ile birlikte çiftçilerin ve tarımla uğraşan sınıfın zor durumda kaldığını belirten Prof. Dr. Beyhan Pekey, bu durumun zaman zaman yaşanan ve yaşanması muhtemel gıda güvenliğini de tehlikeye attığını ifade etti.

 

Küresel Isınmaya Karşı Bireysel Alınabilecek Tedbirler

İklim değişikliğinin küresel bir sorun nedeniyle, iklim değişikliği ile mücadelede küresel bir çabanın gerektiğini ve sorunun çözümü için uluslararası çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Beyhan Pekey, 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşmasının adeta bir milat olarak kabul edildiğini altını çizerken anlaşmanın toplumun çevreye karşı sorumluluğunun ve duyarlılığının bireye indirilmesini amaçladığını sözlerine ekledi. Enerji kullanımının mümkün olduğu kadar azaltılması ve yenilenebilir temiz enerji kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Beyhan Pekey, doğal kaynakların ihtiyacımız olandan fazlasını kullanmayarak tasarruf etmenin, atıkları ayırmanın ve çevreyi kirletmemenin bireysel tedbirler arasında olabileceğini ifade etti.

 

Küresel Isınma İle Yaşamak

İklim değişikliğine sebep olan emisyonlar azaltılsa hatta hemen şimdi tamamen kesilse bile atmosferdeki sera gazı düzeylerinin kısa vadede azaltmanın ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kısa vadede kurtulmanın mümkün olmadığını dile getiren Prof. Dr. Beyhan Pekey, iklim değişikliğinin etkilerinden en az zarar görmek için yaşantımızı değişen iklim şartlarına göre planlamamızın önemli olduğunu ifade ederek iklim değişikliğine uyum sürecinden bahsetti.

 

Dünyamızın gerçeklerinin bize verdiği mesajları göz ardı etmememiz gerek diyen Prof. Dr. Beyhan Pekey, bunları bilip, tedbir ve sorumluluk alarak yaşamımıza devam etmemiz gerektiğinin altını çizdi.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş

Kameraman: Ali Oğuz

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi