Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü tarafından Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonu’nda Türkiye Denizlerindeki Sismik Araştırmalar konulu seminer düzenlendi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Günay Çifci’nin konuşmacı olarak katıldığı seminere Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Çelik, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Tahir Serkan Irmak ve Dr. Öğr. Üyesi Berna Tunç, Kocaeli Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Zeki Tığ, üniversitemizden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminerde Prof. Dr. Günay Çifci Türkiye Denizlerindeki Sismik Araştırmalar konusunda sunum gerçekleştirdi.
Gaz hidrat üzerine çalışmalar yapılıyor
Prof. Dr. Günay Çifci konuşmasının başında yakın geleceğin enerji kaynağı olarak görülen gaz hidrat hakkında bilgi vererek, gaz hidratın su molekülleri ile düşük moleküler ağırlıklı gazların bir kafes içerisine hapsolmasıyla oluşan ve buza benzeyen kristalin katılar olduğunu söyledi. Tüm dünyada gaz hidratlar üzerine çok sayıda çalışma yapıldığından bahseden Çifci, ülkelerin gaz hidrat çalışmaları için milyonlarca dolar harcama yaptığını söyledi.
Türkiye denizlerinde gaz hidrat miktarı fazla
Türkiye’nin denizlerinde yüksek miktarda gaz hidrat bulunduğunu vurgulayan Çifci, Karadeniz, Akdeniz ve Marmara denizlerinin yoğun gaz hidrat birikimlerine sahip zengin sular olduğunu ifade etti. Çifci, az miktardaki bir gaz hidrat potansiyelinin bile dünyanın yıllarca enerji ihtiyacını karşılayabileceği noktasında önemli görüşler olduğunu belirterek, gaz hidratların içerdikleri büyük metan hacmi nedeniyle geleceğin enerji kaynağı olabileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Günay Çifci, konuşmasının devamında Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde gaz hidrat konusunda yapılan çalışmalar ve elde edilen verilerle ilgili bilgiler verdi. Seminerin son bölümünde katılımcıların sorularını yanıtlayan Çifci, seminere katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti ve emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Seminer Prof. Dr. Günay Çifci’ye emeklerinden dolayı çiçek verilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi