Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler /

20-01-2022

KOÜ’lü Öğretim Üyesi, yeraltı suyu kirliliği ile ilgili bilgiler verdi

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nihat Hakan Akyol, Amerika Birleşik Devletleri New Mexico State Üniversitesi bünyesinde The Las Cruces Museum of Nature and Sciences (MONAS) ve Sigma XI tarafından düzenlenen çevrimiçi ‘‘Science Cafe’’ etkinliğine konuk konuşmacı olarak katılarak, yeraltı suyu kirliliği ve kontrolü ile ilgili bilgiler paylaştı.

 

Üniversitemiz ile ikili işbirliği anlaşması da olan ABD New Mexico State Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi ‘‘Science Cafe’’ etkinliği kapsamında Doç. Dr. Akyol ‘‘Surfactant-enhanced Permanganate Oxidation for Pool-dominated TCE Sources in Heterogeneous Porous Media’’ adlı çalışmayı sundu.

 

Doç. Dr. Akyol sunumunda, “Trikloroetilen (TCE) önemli DNAPL (Yoğun Suyla Karışmayan Organik Kirletici) kirletici gruplarından olup metal sanayinde ve havacılıkta yağ çözücü, kuru temizlemede ve elektronik sanayi gibi birçok alanda kimyasal solvent olarak kullanılmaktadır. TCE kütleleri yeraltına çoğunlukla DNAPL (Dense non-aqueous phase liquids) olarak girer ve özellikle yeraltında geçirimsiz jeolojik sistemlerin üzerinde depolanarak yüksek doygunlukta DNAPL birikintileri oluşmasına olanak sağlayarak, uzun vadede yer altı su kaynakları için potansiyel risk oluşturmaktadır. DNAPL kütlelerine uygulanan yerinde ıslah teknolojilerinden yüzey aktif madde içeren permanganatlı oksidasyon yöntemi ile bu kütleler başarılı bir şekilde ıslah edilebilmektedir.” dedi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi