Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler /

20-01-2022

KOÜ’den Eğitim Alanında AB Projesi

Kocaeli Üniversitesi ile İzmit Bilim ve Sanat Merkezi ortaklığında hazırlanan “Özel Yetenekliler İçin Özel Yetenek: Bütünleştirici Eğitimde Öğretmen Kapasitesinin Artırılması” (A Gifted for Gifted Increasing the Quality of Special Education Services for Inclusive Education) projesinin açılış toplantısı 19 Ocak’ta gerçekleştirildi.

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında Bütünleştirici Eğitim İçin Özel Eğitim Hizmetlerinin Kalitesinin Artırılması Operasyonu (IQSES) hibe programı kapsamında hazırlanmış projenin açılışına Vali Yardımcısı Yusuf Cıbır, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren, Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Çelebi Öncü, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Özkan, İl Millî Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Melih Engin, İzmit İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Çiğdem Ayanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İsmet Tıkız, okul yöneticileri, öğretmenler ve veliler katıldı.

 

Açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda; Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Çelebi Öncü 'Eğitimde Nitelik' başlıklı sunum, Almanya Nünberg Erlangen Üniversitesi Nürnberg Üniversitesi Pedagojik Psikoloji ve Üstün Zeka Araştırmaları Bölümü'nden Marold Reutlinger ise 'Üstün yeteneklilerin Gelişiminde Aile ve Öğretmenin Önemi’ başlıklı sunum yaptılar.

 

A Gifted for Gifted Projesi Nedir?

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA-Instrument for Pre Accession) “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında Bütünleştirici Eğitim İçin Özel Eğitim Hizmetlerinin Kalitesinin Artırılması Operasyonu (IQSES) hibe programı dahilinde gerçekleştirilmektedir.

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı İzmit Bilim ve Sanat Merkezi’dir. A Gifted for Gifted projesi, program kapsamında İzmit Bilim ve Sanat Merkezi ve Kocaeli Üniversitesi ortaklığı tarafından yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 133.380,80 Avro olup, bu tutarın 25.200,00 Avro’luk kısmı İzmit Bilim ve Sanat Merkezi’nin eş finansman katkısıdır.

 

İzmit Bilim ve Sanat Merkezi'nden Hayriye Sultan Tunç'un proje koordinatörü, Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Sayın Doç. Dr. Fatih Kezer'in üniversite eğitim koordinatörü, yine İzmit Bilim ve Sanat Merkezi'nden Yalçın Yıldırım'ın uzman olduğu proje Kasım 2021 ile Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup, 18 ay sürecektir.

 

A Gifted For Gifted Projesinin Genel Hedefi

Üstün bilişsel becerileri nedeniyle özel eğitime ihtiyacı bulunan ve bu özel eğitim ihtiyacını bilim ve sanat merkezleri ile destek eğitim odalarından karşılayan özel yetenekli öğrencilerin, bütünleştirici eğitim aracılığıyla daha nitelikli bir eğitim alabilmeleri için öğretmen kapasitesinin artırılmasıdır.

 

Projenin alt hedefleri ise; Bilsem öğretmenlerinin özel yeteneklilerin eğitimi alanında kapasitelerini artırmak, Bilsem öğretmenlerinin Yetişkin Eğitimi planlama ve uygulama kapasitelerini geliştirmek, İzmit’te özel yetenekli çocuklarla çalışan ilk ve ortaokul düzeyindeki okullarda görev yapan destek odası öğretmenlerinin bütünleştirici eğitim alanındaki kapasitelerini artırmak, Bilsem- Üniversite ve Örgün Eğitim Okulları arasında sürdürülebilir işbirliği ağını oluşturmak, üstün yetenekli çocukların eğitim ihtiyaçları konusunda okul yöneticilerinin ve ailelerinin bilgi ve farkındalık düzeyini artırmak ve destek odalarını özel yetenekli öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak donatmaktır.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi