Haberler

Musa Karagöz (RATAM/BHİ)

28-04-2022

“Aşı, tüm ülkelere ulaştırılmalı”

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak aşı ve aşının önemi hakkında konuştu.

 

“Hastalıklara karşı koruma sağlıyor”

Prof. Dr. Sıla Akhan, aşının insan hayatında çok önemli bir yerinin olduğunu vurgulayarak, özellikle bebeklerde ve çocukluk döneminde yapılan aşılarla ölümcül hastalıkların ve sakatlıkların önüne geçilebildiğini ifade etti. Aşının, bağışıklık sistemini uyararak hastalığa karşı koruma sağladığını aktaran Akhan, toplum sağlığı açısından aşının önemli bir rolünün olduğunu ve insan hayatında hep bulunması gerektiğini dile getirdi.

 

Aşının rolü çok önemli

Salgın dönemlerinde aşının önemli bir rol oynadığını belirten Akhan, “Bildiğiniz gibi Covid-19 salgınıyla karşılaştık. Covid-19 virüsü solunum yoluyla bulaştığı için yayılımı çok kolaydı. Burada aşının çok önemli bir rolü var çünkü toplumdaki diğer kişileri korumak, yayılımını azaltmak için aşıya ihtiyaç var. Hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmak yerine aşıyla bağışıklık kazanmak ve hasta olmadan hastalığı atlatmak çok önemlidir. Bu salgında da bunu gördük. Bu yüzden aşı bu dönemde çok önemli bir görev yaptı” diye konuştu.

 

“Belli aşamalar sonucu kullanıma sunuluyor”

Toplumda aşının zararlı olduğunu düşünen insanların olduğunu ve aşı konusunda bilgi kirliliğinin bulunduğunu vurgulayan Akhan, aşıların bilimsel çalışmalar sonucu ve belli aşamaları geçtikten sonra insanların hizmetine sunulduğunu dile getirdi. Akhan, aşıların gerekli bütün kontrollerinin ve deneylerinin yapıldığını belirterek, insanların bu konuda doğru bilgilendirilmesi ve bilgi kirliliğine sebebiyet verilmemesi gerektiğini ifade etti.

 

“TURKOVAC’ın üretimi önemli”

Prof. Dr. Sıla Akhan, dünyadaki bütün insanların aşıya erişiminin eşit olmamasının önemli bir problem olduğunu vurgulayarak, “Aslında herkesin aynı anda aşılanması virüsün bu kadar yayılmasını engelleyebilirdi. Şu anda bile aşıya ulaşamayan ülkeler var. Virüs henüz tamamen bitmiş değil. Bu yüzden aşıların tüm ülkelere ulaştırılması gerekiyor” dedi.

 

Kocaeli Üniversitesi olarak salgın döneminde aşı çalışmalarına katıldıklarını belirten Akhan, yerli aşı TURKOVAC’ın üretilmesinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Yerli aşının bundan sonraki süreçte hatırlatma dozu olarak kullanılmasının da faydalı olacağını belirten Akhan, TURKOVAC’ın, aşıya erişemeyen ve ihtiyacı olan ülkelere gönderilmesinin de önemli olacağını ifade etti.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi