Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Çiğdem Külçür Özgören Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Ki’de İnan Mert Gökgöz’ün sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın önemini dinleyicilerle paylaştı.
“23 Nisan önemli bir tarih”
Öğr. Gör. Çiğdem Külçür Özgören, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığını belirterek, Türk milletinin iradesini temsil eden I. Büyük Millet Meclisinin açılması ve halka egemenliğin ilan edilmesi açısından 23 Nisan’ın oldukça önemli bir tarih olduğunu ifade etti.
“Büyük Millet Meclisi adı herkes tarafından benimsendi”
23 Nisan 1920 tarihinde, parlamento geleneklerine göre en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey’in, Başkanlık kürsüsüne çıkarak konuşma yaptığını ve Meclis'in ilk toplantısını açtığını aktaran Özgören, “Şerif Bey meclisin ilk toplantısında yaptığı konuşmada ‘Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.’ diyor. Bu açış konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak belirlenmişti. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi’nde de yazılı olarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" adı kalıcılık kazandı” ifadelerini kullandı.
“Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı zamanla oluşuyor”
23 Nisan’ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak anılmasının yıllar süren bir süreç sonucunda gerçekleştiğini vurgulayan Özgören, 1920 tarihinde resmi bayram kabul edilmesinin ardında değişik adlarla kutlandığını ifade etti. 1929 yılında Atatürk’ün bu bayramı çocuklara armağan ettiğini belirten Özgören, ilk defa bu tarihte çocuk bayramı olarak kutlanmaya başlandığını dile getirdi. 1935'te bayramlar ve tatil günleriyle ilgili çıkarılan kanunla Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya devam ettiğini aktaran Özgören, 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak son halini aldığını belirtti.
“Çocukluk, insan hayatının en önemli aşamasıdır”
Öğr. Gör. Çiğdem Külçür Özgören, çocukların milli ve manevi değerleri anlamasında ulusal bayramların önemli bir rolü olduğunu belirterek, “Çocukluk insan hayatının en önemli aşamasıdır. Gelecekte kim olacağımızın temellerinin atıldığı bir dönemdir. Bu nedenle çocukların bu dönemlerinde mutluluklarının önemsenmesi ve bunun toplumun genelinde kutlanması önemlidir. 1933’de Atatürk’le başlayan çocukları devlet makamına davet etme geleneği günümüzde hala devam ediyor. Bu uygulama bile çocukların hayatında unutamayacağı bir anı oluyor” ifadelerinde bulundu.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi