Haberler

Musa Karagöz (RATAM/BHİ)

21-04-2022

“Turizm, çevresindeki hareketlilikten çok etkilenen bir alan”

Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emrah Özkul Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak turizm ve Türkiye turizmi hakkında konuştu.

 

“İnsan sağlığı ve güvenliği her şeyden önemli”

Prof. Dr. Emrah Özkul, pandemi döneminin ve Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin turizm sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, zor bir dönemden geçildiğini ancak insan sağlığı ve can güvenliğinin daha önemli olduğunu ifade etti. Turizm sektörünün, çevresindeki hareketlilikten çok etkilenen bir alan olduğunu vurgulayan Özkul, yaşanabilecek küçük bir siyasi krizin bile ivmeyi aşağılara çekebileceğini dile getirdi.

 

“Amaç dört mevsim turizm”

Turizm denildiğinde ilk akla gelen kavramların deniz, kum ve güneş tatili olduğunu belirten Özkul, “Hem yerli turistler hem de yabancı turistler için bu tatil anlayışı hakim diyebiliriz. Yabancı turistler için kendi ülkelerindeki güneşli gün sayısının az olması, yerli turistler içinse tatil anlayışının ağırlıklı olarak yaz tatili şeklinde olması önemli bir etken. Temel amaç, ülkemizde dört mevsim turizmi sağlayabilmek. Bu amaç içinde altyapı ve üstyapı yatırımlarının tamamlanması lazım” şeklinde konuştu.

 

“Sürdürülebilir turizm çok önemli”

Sürdürülebilir turizm kavramı hakkında bilgi veren Özkul, sürdürülebilir turizm kavramının Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Ortak Geleceğimiz raporunda, bugünkü kuşakların ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinden ödün vermeyen kalkınma şekli olarak tanımladığını ifade etti. Özkul, sürdürülebilir turizmin, atık yönetimi ve atık azaltımı, doğa dostu ulaşım, yerel ekonomilerin desteklenmesi, toplumsal ve kültürel değerlerin korunması, istihdam yaratma, herkes için erişebilirlik, su tüketiminin azalması, biyoçeşitliliğin korunması, enerjinin verimli kullanımı gibi ilkelerden oluştuğunu dile getirdi.

 

“Turizm fakültelerinin önemi büyük”

Prof. Dr. Emrah Özkul, turizm fakültelerinin turizm sektörü için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Fakültemizde, Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olmak üzere iki bölümümüz var. İki bölümümüzde de hem lisansüstü hem de doktora programlarımız mevcut. Bu iki programda amacımız geleceğe ilişkin gerçek istihdamın sağlanması. Fakültemizde buna bağlı olarak teorik derslerin yanı sıra uygulama derslerini veriyoruz, staj imkânı sağlıyoruz, ikili iş birlikleri yapıyoruz, yurt dışı programlarını açıyoruz. Fakülte olarak burada ki istihdama önemli katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Kapsamlı bir çalıştay düzenleyeceğiz”

Turizm Fakültesi olarak geçtiğimiz günlerde “Sektör Öncüleri Turizm Öğrencileriyle Buluşuyor” isimli bir etkinlik düzenlediklerinden bahseden Özkul, etkinliğin çok verimli geçtiğini, farklı fikirlerin ve görüşlerin paylaşıldığını ifade etti. Turizm haftası kapsamında ağaç dikme etkinliği de gerçekleştirdiklerini aktaran Özkul, yakın gelecekte geniş kapsamlı bir çalıştay düzenlemek istediklerini dile getirdi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi