Haberler

Ebru Zeytun (RATAM/BHİ)

20-04-2022

“Doğa, Resim sanatını şekillendiren ana unsur”

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neslihan Kıyar, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de İnan Mert Gökgöz’ün sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak Resim sanatı, tarihi ve resim eğitimi hakkında bilgiler verdi.

 

İnsanlığın ilk resim örnekleri mağara resimleri

Prof. Dr. Neslihan Kıyar, mağara resimlerinin insanlığın ilk resim örnekleri olduğunu ve tarihi açıdan oldukça önemli olduklarını vurgulayarak, “Bu resimlerin ortaya çıkışı insanın doğaya karşı olan merakı ve doğayı kontrol etme isteğiyle ilişkili. Antropologların ve sanat tarihçilerinin sıklıkla üstünde durduğu nokta, bu çizimlerin bir büyü aracı olarak kullanılıp, av yapmak için çizilmiş olması” ifadelerini kullandı.

 

Sadece yetenekli olmak yeterli değil

Resim sanatında sadece yetenekli olmanın yeterli olmayıp, eğitimin de oldukça önem taşıdığını aktaran Kıyar, var olan bazı kuralların ancak eğitimle öğrenilebileceğine dikkat çekti. Beyin ve el koordinasyonu açısından, resime erken yaşta başlamanın önemli olduğunu vurgulayan Kıyar, geç yaşta başlanması durumunda ise eğitimle belli bir noktaya gelinebileceğini ifade etti.

 

“Doğanın yansımasını görüyoruz”

Resim sanatı ve doğa ilişkisinden bahseden Prof. Dr. Neslihan Kıyar, “Resim sanatını şekillendiren ana unsur doğadır. Gördüğümüz doğanın direkt verileri değil yorumlandırılması olarak sanata yansıyor. Doğayı belli duyguların aktarımı olarak kullanıyoruz.  Resimlerde doğayı tam olarak göremesek de etkilerinin yansıdığını görmekteyiz” şeklinde konuştu.

 

Sanat koridoru

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde "Sanat koridoru” oluşturduklarını söyleyen Kıyar, burada düzenli olarak sergi açıldığını ve bu sayede öğrencilerin bir yandan ders alırken bir yandan da sergi açma deneyimi kazandıklarını aktardı.

 

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neslihan Kıyar, bölümünü düşünen ve aklında kafa karışıklığı olan öğrencilere kapılarının her zaman açık olduğunun altını çizerek konuşmasını sonlandırdı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi