Haberler

Haber: Musa Karagöz(RATAM/BHİ)

18-04-2022

“Kick boks’ta sporcu sağlığı ön planda tutuluyor ve ciddi tedbirler alınıyor”

Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Arş. Gör. Ayşegül Funda Alp Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak Kick Boks ve Türkiye Üniversiteler Kick Boks Şampiyonası’nda elde edilen başarılar hakkında konuştu.

 

“Kick boks’un temelleri Asya’da 2000 yıl öncelerine kadar uzanıyor”

Arş. Gör. Ayşegül Funda Alp, Kick boks’un tarihsel olarak karate, thai boks (Tayland boksu) ve batı boksu sporlarından geliştirilmiş bir spor olduğunu belirterek genellikle kendini savunma amacıyla, tekme ve yumruğa dayalı ayakta yapılan bir dövüş sporu olduğunu dile getirdi. Kick boksun temellerinin Asya’da 2000 yıl öncelerine kadar uzandığını vurgulayan Alp, “Japon kick boksu 1960’lı yıllarda, Amerikan kick boksu 1970’li yıllarda ortaya çıkıyor. Fakat Japon kick boksu 1993 yılında K1 haline geliyor. O dönemde dövüş sporlarına özellikle uzak doğu kökenli sporlara ilginin arttığını görüyoruz. Kick boks da bu ilgiden payını alıyor ve önemli bir spor olarak günümüze kadar geliyor.” şeklinde konuştu.

 

“Önyargılı yaklaşmamak gerekiyor”

Müsabakaların 2'şer dakikadan 3 round şeklinde yapıldığını aktaran Alp, Kick Boks’un 7 tane alt branşının bulunduğunu ifade etti. Gençlerin ve ailelerin bu sporlara önyargıyla yaklaşmamaları gerektiğini belirten Alp, “Bu sporlar belli kurallar çerçevesinde yapılıyor. Müsabakalarda korumalıklar giyiliyor. Rakibe zarar vermek ya da acı çektirmek amacı taşımıyor. Bir strateji izleyerek, puan alarak maçı kazanmaya çalışıyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken husus, öğrenilen hareketlerin günlük hayatta amacı dışında kullanılmaması ve sporcu ahlakı. Ailelerin de bu sporlara önyargılı davranmamaları gerekir.” dedi.

 

“Televizyonlarda izlenildiği gibi değil”

Arş. Gör. Ayşegül Funda Alp, Kick boks’da bazı sakatlıkların diğer sporlara göre daha sık yaşanabilme ihtimalinin olduğunu vurgulayarak sporcu sağlığının ön planda tutulduğunu ve çok ciddi önlemler alındığını dile getirdi. Alp, insanların televizyonlarda, dizi ve filmlerde izlediğinin aksine, düzenlenen şampiyonalarda sporcu sağlığına çok dikkat edildiğini ve çok ciddi tedbirler alındığını ifade etti.

 

“Şampiyona oldukça verimli geçti”

Erzurum’da düzenlenen Türkiye Üniversiteler Kick Boks Şampiyonasının çok verimli geçtiğini belirten Alp, “ Şampiyonaya 5 sporcu ile katıldık. 4 madalya kazandık ve kadınlarda da ikincilik kupasını elde ettik. Az sayıda sporcuyla bu kadar madalya almak bizim için güzel oldu. Sporcularımız maçlarında çok üstün performans sergilediler ve takım birliği olarak da üniversitemizi çok iyi bir şekilde temsil ettiler. Umarım bu bir başlangıç olur. Bu sene Polonya’da dünya çapında bir turnuva düzenlenecek. Orada da katılıp bu başarıları tekrar edebiliriz.” ifadelerinde bulundu.

 

“Kendinize zaman tanıyın”

Arş. Gör. Ayşegül Funda Alp, Kick Boks’a ilginin sadece Türkiye’de değil dünyada da hızla arttığını dile getirerek, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından da tanınan bir spor haline geldiğini söyledi. Kick Boks’a ilgi duyan insanlara tavsiyelerde bulunan Alp, kendilerine zaman tanımaları gerektiğini, zorluklarla karşılaştıklarında vazgeçmemeleri ve çalışmaya devam etmeleri gerektiğini ifade etti.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi