Haberler

Neslihan Karali

09-05-2022

Kaygı Geleceği Belirler

Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) “Gelecek Kaygısı” konulu seminer düzenlendi.

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen etkinliğe, Uzman Klinik Psikolog ve Psikoterapist Tülay Asal Kara konuşmacı olarak katıldı. Etkinlik, öğrencilere söyleşi kapsamında yapılan röportajın video gösterimiyle başladı. Kaygının sadece olumsuz olmadığını belirten Kara, kaygının dozunun önemini vurguladı. Kara, normal kaygının verimlilik sağladığını ifade ederken fazla kaygının öğrenmeyi ve hafızayı olumsuz etkilediğini aktardı.

 

Seminerde, konu başlığına uygun testler yapıldı. İzleyiciler arasında Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Banu Küçüksaraç da vardı. Kara,sürekli olumsuz yönlendirmeler ve olumsuz eleştirilerle büyüyen bireylerin, kendi benliklerinden uzak olduğu ve öz tatminin yetersiz hissettirdiği belirtti. Kara, “Toplum olarak baskı altında kalıyoruz. Çocuklar, kıyaslama ve beğenmeme gibi olumsuz noktalara değinilerek büyütülüyor. Çocuk büyüdüğünde bu artık iç sesine dönüşüyor. Sadece kusurlarına odaklanıyor ve başarılarını göremiyor. Üstelik duygu ve düşüncelerini ifade etmede özgür hissedilmiyor. Başkaları kırılır, üzülür diye düşüncelerinizi gizlerseniz ruhunuz sizi affetmez.” dedi.

 

Kaygılı bir durumla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği anlatıldı. İlk adımın derin nefes almak olduğunu söyleyen Kara, ardından iki adım ile durum yönetimi sağlanabileceğini ekledi. Kara, “Kendinize ‘en kötü ne olabilir?’ diye sorun. Bu soru direncinizi arttırır. Daha sonra o kaygının sonsuza kadar sürmeyeceğini hatırlayın.” şeklinde konuştu. Seminer, katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi