Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

24-05-2022

Kocaeli Üniversitesi Akademik Giysi Töreni yapıldı

Kocaeli Üniversitesi 2021-2022 Öğretim Yılı Akademik Giysi Töreni, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

 

72 öğretim üyesinin profesörlük, 150 öğretim üyesinin doçentlik, 64 öğretim üyesinin de doktor öğretim üyesi unvanı aldığı akademik giysi töreninde akademik aşama kaydeden öğretim üyeleri cübbe giydi. Bilimsel başarı gösteren akademisyenlere de yayın teşvik ödülleri takdim edildi.

 

Törene Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, rektör yardımcıları, senatörler, davetliler, akademisyenler ve aileleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tören, Devlet Konservatuvarının müzik dinletisi ile devam etti.

 

Törenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, akademik ve bilimsel başarı gösteren akademisyenleri tebrik etti. Bir akademisyenin akademi eğitiminin başladığı andan itibaren, topluma, dünyaya ve insana dair önemli bir sorumluluğu bulunduğu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Akademisyenlik yalnızca bir meslek grubu ya da çalışma alanı değildir. Akademisyenler olarak, gündelik sorun ve telaşlarımız, idari olarak üstlendiğimiz vazifeler her ne olursa olsun, ortaya bilimsel bir eser koymak her zaman ilk planda yer almıştır. Akademi biçim ve yapı olarak her ne kadar batı felsefesi kökenli olsa da, bilimin ve ilmin anavatanı olan bu coğrafyada, kadim kültürümüzün beşiğinde bilime verilen değer hiçbir toplumla kıyaslanamaz. Geçmiş tarih notlarımız bunun açık ispatıdır. Bugün gerçekleştirmekte olduğumuz törenimiz de bilimsel sorumluluğumuzun ve mevcudiyetimiz noktasında kat ettiğimiz başarının hem takdiri hem de ailelerimizle birlikte bu gururu yaşadığımız özel bir gündür. Uykusuz geçirilen, ailelerden çalınan zamanın çıktılarının, yine sevdikleriyle paylaşıldığı andır bugün.” dedi.

 

Akademisyenlerin bilime ve öğrencilerine karşı olduğu kadar, ülkelerine ve milletlerine karşı daha da ötesi insanlığa yüksek sorumluluk hissetmeleri gerektiğine inandığını vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Ülkemizin önümüzdeki yıllarda stratejik hedeflerine ulaşabilmesi, dünya arenasında önemli bir yere sahip olabilmesi için, üniversitelerimizin performansı, ürettiği bilimsel bilgi, patentleri, sanayiye katkısı ve yetiştirmiş olduğu nitelikli beşeri sermaye büyük önem taşımaktadır. Tam bu noktada ülkemizin tarihi bir aşama noktasında olduğunu düşünüyor, Kocaeli Üniversitesi ailesi olarak bu tarihi sorumluluğu son derece iyi kavradığımıza inanıyorum. Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmede 70 bine yakın öğrencimiz, 3500’ün üzerinde akademisyen ve 2 bine yakın idari personelimizle geçmişte olduğu gibi bugün de en büyük çabayı sarf edeceğimizi belirtmek istiyorum.” açıklamasında bulundu.

 

Kocaeli Üniversitesi olarak geçtiğimiz yıllarda üniversitemizin alt yapısını geliştirip akabinde araştırma ve geliştirmeyi ön plana çıkartarak büyük bir aşama kaydettiğimizi belirten Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü konuşmasını şu şekilde sürdürdü; Yaptığımız atılımlarla üniversitemiz, Teknopark A.Ş bünyesindeki girişimcilik faaliyetleri ile üretime yöne veren, Araştırma merkezleri ile deneysel alanlarda önemli faaliyetler gösteren çağının gereklerini yerine getiren bir kurum olmuştur. Üniversitemizin kendi bünyesindeki potansiyelini verimli bir biçimde kullanmakla beraber, sanayi ile gerçekleştirilen protokoller ve işbirlikleri hızla arttırılmakta, Yerel yönetimler ile ortak çalışmalar gerçekleştirilip paydaşlık yürütülen projelerin sayısı hızla artmaktadır. Bu doğrultuda, Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz ile artık gelenekselleşen Kartepe Zirvesi’ni gerçekleştirip ülkemizin ve dünyanın güncel sorunlarını tartışarak çözüm önerileri getirmeye çalıştık. Göçle, akıllı şehirlerle ilgili bilimsel çıktılar oluşturuldu. USTAM projesi ile mesleki eğitim kurslarına yönelerek istihdamı güçlendirmek adına önemli mesafeler katettik, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini güçlendirecek tarım projelerine imza atarak geniş ölçekli iş birliği sağladık ve çok sayıda kültürel proje ile kentimizle buluştuk. Akıllı şehirlerin oluşum ve yönetimine katkı sunmak üzere Üniversitemiz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile aktif ortak çalışmalar aralıksız sürmektedir. Bu projelerin hayata geçmesinde bugün aramızda bulunarak bizleri onurlandıran ve aynı zamanda üniversitemizin değerli bir öğretim üyesi olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Bununla beraber ilçe belediyelerimizle çok sayıda kültürel ve sanatsal organizasyon gerçekleştirerek hem üniversitemizin bilimsel üretimini görünür kıldık hem de vatandaşlarımızla buluşmak adına önemli fırsatlar yarattık.

 

Türkiyemiz için; eğitiyor, araştırıyor ve üretiyoruz felsefesi ile çıktığımız yolda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde büyük aşama kaydederek önemli başarılar elde ettik. Kurumumuz bünyesinde; 289 Bilimsel Araştırma Projesi, 33 TÜBİTAK Projesi, 1 AB Projesi başarı ile yürütülmektedir ve bu projelerin toplam bedeli yaklaşık 30 Milyon TL’ye ulaşmış durumdadır. Bahsi geçen araştırma projelerinin yürütülebilmesi, eğitim faaliyetlerimizin aksamadan devam edebilmesi ve daha kaliteli projelerin gerçekleştirilebilmesi adına güçlü bir alt yapıya, nitelikli mekanlara ihtiyaç vardır. Üniversitemiz son dönemde bu noktada önemli bir aşama kaydetmiştir. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Valimiz Sayın Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın’a ve tüm ilçe belediye başkanlarımıza destekleri, yanımızda oldukları için üniversitem adına teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Bu kapsamda; Ar-Ge ve ilaç çalışmalarına öncülük yapmak üzere DETAB kurulmuştur. Bu sayede üniversitemizde, genetik,  kök hücre, PCR, Proteomiks, transplantasyon gibi alanlardaki deneysel uygulamalar yapmaya başlamış ve bu alanda önemli aşama kaydedilmiştir. Yeni Poliklinik binamız ile birlikte hem hastalarımıza daha iyi hizmet verilmeye başlanmış hem de araştırma geliştirme faaliyetleri için nitelikli alan yaratılmıştır. Avrupada bile örneği olmayan, ileri endoskopik teknik, tanı ve tedavilerinin uygulandığı endoskopi merkezi faaliyete geçmiştir. Ayrıca mesleki yeterlilikte gelişmeleri takip edip eğitimi sürekli kılmak için iyi hekim uygulamalar merkezi faaliyete geçmiştir. Koroner yoğun bakım yatak kapasitesi arttırılarak yenilenmiş, Tüp bebek servisi yenilenerek hizmete alınmış, yüksek teknoloji görüntüleme cihazları üniversitemize kazandırılmıştır. 3 boyutlu 640 dedektör Tomografi, son teknoloji 1.5 Tesla MR ve Radyoterapi cihazı, yeni yoğun bakım üniteleri hızla hizmete sokulmuştur. Çocuk Hastanesi ile Onkoloji ve Palyatif Merkezi hizmete girmiş, AMATEM ve ÇAMATEM ise yakın zamanda faaliyete geçecektir. Robotik kodlama atölyeleri ile otomotiv sektörü alanında istihdam ve geliştirmeye katkı sunacak laboratuvarlar hayata geçirilmiş, Teknopark A.Ş ve bünyesinde barındırdığı şirketlerle çok sayıda patent ve ar-ge çalışmasına imza atılmıştır. Teknoparkta model fabrika için yer verilmiş Valilikle yeni binamız hızlıca hizmete sunulması planlanmıştır. ”

 

Kocaeli Üniversitesi’nin bugünkü hedefinin dikey büyümeye odaklandığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “En kısa sürede araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizde atılımlar yaparak Kocaeli Üniversitesi’ni araştırma üniversiteleri arasına sokmak en önemli gayelerimizden biridir. Bu çerçevede de bizleri bu noktaya taşıyacak en önemli aktiviteler olan araştırma, geliştirme ve bilimsel çalışma faaliyetlerinin takdir edildiği akademik giysi töreninde gündeme almanın çok önemli olduğu inancındayım. Bugün akademik gelişme kaydeden hocalarımız, bu faaliyetlerini artan bir hızla sürdürürse en kısa zamanda hedeflerimize ulaşmamızın önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Kocaeli Üniversitesi’nin olağanüstü bir insan gücü ve yetişmiş bir kadrosu ve bunu destekleyen imkanları mevcuttur, inanıyorum ki potansiyelimizi harekete geçirme konusunda yakın zamanda daha doğru ve kararlı adımlar atarak daha önemli başarılara imza atacağız.” dedi.

 

Kocaeli Üniversitesi olarak sadece bilimsel faaliyetler ve akademik çalışmalar ile değil kültürel faaliyetlerle de toplumun yanında olduğumuzun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Bu doğrultuda Sekapark alanında hizmet vermekte olan KOÜ Kültürevimiz tekrar faaliyetlerine pandemi sonrası başlamıştır ve artarak devam edecektir. Burada Tezhip, Ebru, Hat Sanatı, Minyatür ile Müzik eğitimi kurslarımız devam etmektedir. Çünkü halkımızla bütünleşen ve bilimi toplumla buluşturan bir kurum olmamız gerektiğine yürekten inanıyoruz. Kanaatimce, akademisyenlerin sadece bilime, öğrencilerine veya eğitime değil, toplumlarına, ülkelerine ve milletlerine karşı da büyük sorumlulukları bulunmaktadır.

 

Toplumda son derece prestijli bir yere sahip olan mesleğimizi ve yaşam biçimimizi yüceltmek adına tüm üniversite olarak gönül ve eylem birliği içerisinde olmamızı içtenlikle temenni ediyorum. Bugün kutladığımız akademik başarılarımızın toplumumuzun geneline yayılmış, refahına destek vermiş, sosyal projelerle taçlandırılmış olması bu eylem birliğinin odak noktası olmalıdır. Bu vazife bize; vatanını anne, devletini baba, milletini kardeş bilen kadim kültürel geleneğimizin armağanı, sonraki kuşaklara ise en büyük mirasımızdır. Bu vazifeyi gerçekleştirme yolunda Allah Yar ve Yardımcımız olsun. Hepinizi en kalbi muhabbetle selamlarken Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi saygı, hürmet ve minnetle anıyorum. Hepinize saygılarımı arz ederim.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise, burada kendini evinde hissettiğini ve bu sebeple mutluluk duyduğunu ifade etti. Kocaeli Üniversitesinin zor şartlardan bugünlere geldiğini belirten Doç. Dr. Büyükakın, "Bu yıl kuruluşunun 30. yılı olan Kocaeli Üniversitesi, şehrimiz için ülkemiz için çok büyük katkılar sunan, ülkemizin önde gelen üniversiteleri arasında bulunuyor. Kocaeli Üniversitesi'nin bugünlere gelmesinde emeği bulunanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitelerin şehrin yaşamına dahil olmaları çok önemli. Siz değerli akademisyenlerimizden, bu kente değer katacak projeler geliştirmenizi istiyoruz. Belediye olarak bizleri, ülkemizi desteklemenizi, katma değer katacak çalışmalar geliştirmenizi, bu çalışmalarını bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Akademik aşama kaydeden tüm hocalarımızı tebrik ediyorum." dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından 2020 ve 2021 yıllarında Web Of Science İncites'ta yer alan, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanında en çok yayın yaparak ilk 3'e giren akademisyenlere yayın teşvik ödülleri verildi. 72 öğretim üyesinin profesörlük, 150 öğretim üyesinin doçentlik, 64 öğretim üyesinin de doktor öğretim üyesi unvanı aldığı akademik giysi töreninde akademik aşama kaydeden öğretim üyeleri cübbelerini giydi. Kocaeli Üniversitesi 2021-2022 Öğretim Yılı Akademik Giysi Töreni aile fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

 

 

Yayın Teşvik Ödülü alan akademisyenler fotoğraf galerisi

 

Profesör olan akademisyenler fotoğraf galerisi

 

Doçent olan akademisyenler fotoğraf galerisi

 

Doktor Öğretim Üyesi olan akademisyenler fotoğraf galerisi

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi