Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

20-05-2022

Milli mücadelemizin başlangıcı: 19 Mayıs 1919

Kocaeli Üniversitesi Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Dr. Melih Yiğit Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı hakkında konuştu.

 

“19 Mayıs son halini 1981 yılında alıyor”

Öğr. Gör. Dr. Melih Yiğit, 19 Mayıs’ın bayram olarak kutlanmasının tarihsel süreci hakkında bilgi vererek, “ Hepimizin bildiği üzere, 19 Mayıs 1919‘da Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a gitmesi Kurtuluş Savaşı‘nın başladığı tarih olarak kabul edilir. Bu tarih ilk defa 1926 yılında “Gazi Günü” adı altında Samsun'da kutlanmış, 1935'te ise “Atatürk Günü” adı altında resmiyet kazanmıştır. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın katılımıyla kutlanan bu ilk 19 Mayıs bir spor günü hâline gelmiştir. 1938’de Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kabul edilen 19 Mayıs, son olarak 1981 yılında ise çıkarılmış olan 2429 sayılı kanun ile “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kayıtlara geçmiştir” ifadelerini kullandı.

 

 “Cephelerde önemli zaferler kazandık”

Kurtuluş Savaşı’ndaki cepheler hakkında konuşan Yiğit, İtilaf Devletleri’nin mütareke şartlarını bahane göstererek ülkenin birçok yerini işgal ettiğini dile getirdi. Batı’da Yunan ordusuyla, Güney’de Fransız ordusuyla ve Doğu’da Ermeni ordusuyla mücadele edildiğini belirten Yiğit, Doğu Cephesi’nde kazanılan başarıdan sonra, 1920 yılında Gümrü Antlaşması’nın imzalandığını ifade etti. Batı’da Yunanlara karşı, Güney’de de Fransızlara karşı verilen mücadelelerin ardından Büyük Taarruz ile Anadolu’daki işgal güçlerinin de temizlendiğini vurgulayan Yiğit, bu mücadelelerde alınan zaferlerin uluslararası görüşmelerde Türkiye’nin elini güçlendirdiğini dile getirdi.

 

“Modern Türkiye için önemli bir zafer”

Kurtuluş Savaşı’nın Türkiye açısından çok önemli sonuçlarının olduğunu aktaran Yiğit, “Zor şartlar altında bulunan Türk Milleti, Kurtuluş Savaşı ile birlikte bu topraklar üzerinde plan yapan devletlerin bütün planlarını yok etti.  Bu başarılarda ve Modern Türkiye’nin inşasına giden yolda Mustafa Kemal’in ve Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir yeri vardır” dedi.

 

“Milli Bayramlar ortak değerimiz”

Öğr. Gör. Dr. Melih Yiğit, milli bayramların toplumlar için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, ortak değer ve ortak bilinç oluşmasında milli bayramların büyük katkısı olduğunu ifade etti. Genç nesillerin tarihi anlamaları, geçmişiyle övünmeleri ve milli değerlere sahip çıkabilmeleri açısından milli bayramların etkili olduğunu aktaran Yiğit, verilen mücadelelerin, yapılan savaşların, kazanılan zaferlerin anlaşılması ve tarih bilincinin oluşması açısından da milli bayramların önemli bir yeri olduğunu dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi