Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

17-05-2022

İtalyan profesörlerden KOÜ Kültür Evi’ne ziyaret

Marmara Denizi’nde araştırma yapmak üzere ülkemize gelen İtalyan profesörler, KOÜ Kültür Evi’ni de ziyaret ederek kadim sanatlarımız hakkında bilgi aldı.

 

İtalya’nın Modena şehrinde bulunan ve deniz yosunlarından elde edilen Guam markası ile birçok medikal ve kozmetik ürünün üreticisi olan Lacote şirketi, Pisa Üniversitesi biyoloji bölümden deniz biyoloğu Profesör Francesco Luigi Cinelli ve Molise Üniversitesi Biyokimya doktoru Prof. Giovani Scapagnini'den deniz yosunları hakkında, yönetmen Gabriele Alessandrini’nin çekeceği bilimsel  bir belgesel hazırlamak, Marmara Denizi’nin yosunlarının çeşitliliğini ve bolluğunu belgelemek ve aynı zamanda  daha önce hiç bilinmeyen ve çok önemli kullanım alanlarını anlatmak üzere Türkiye’ye gelen Profesör Cinelli, Marmara Denizi’nin eşsiz fizyolojik yapısını ve yosun çeşitliliğini tüm dünyaya göstermek üzere belgeselin ilk bölümünü Türkiye’de çekmeye karar verdiklerini, Üniversitemize ziyaretini Setenay Aslı Sopacı vasıtasıyla tanıdığı Kocaeli Üniversitesi Fizik bölüm Profesörü Nalan Özkan’ın organize ettiğini ifade eden Profesör Cinelli, laboratuvar ortamında Marmara Denizi ve yosun çeşitliliği hakkında bir bölüm çektiklerini ifade etti.

 

Daha sonra Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi’ni ziyaret ederek burada Kültür Evi Müdürü Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Karadeniz tarafından kültür ve sanatımız hakkında bilgi verildi. Özellikle Kitap sanatlarımız arasında yer alan Ebru sanatında kullanılan kitrenin hammaddesinin yosundan elde edildiğini öğrenen Cinelli, gelmeden önce yaptıkları araştırmalarda Osmanlı döneminde Sultan Hamamlarında yosun masajı yapıldığını okuduğunu, ancak “Ebru” sanatında yosunun kullanıldığını ilk defa burada öğrendiğini ve bu ziyaretin kendileri için çok etkileyici olduğunu, Ebru sanatının en ince ayrıntılarını kitrenin hazırlanmasından eserin uygulanma aşamasına kadar bize gösterdiği ve gerçek bir sanat eserinin doğuşunu izleyip filme almalarını sağladığı için Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Karadeniz’e teşekkür eden Profesör Cinelli, böylesine muhteşem bir sanatın tüm dünyada daha iyi tanınması gerektiğini düşündüğünü, tekniği, uygulanışı ve ortaya çıkan benzersiz örneklerine daha önce yağlı boya resimler yapan biri olarak hayran kaldığını, ilk "algolojik" gezileri hakkında yorum yaptıklarında bunun gerçekten en olağanüstü deneyim olduğunu ifade etti.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi