Haberler

Ebru Zeytun (RATAM/BHİ)

16-05-2022

Sağlık sisteminin bel kemiği: Hemşireler

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Yardımcısı Öğretim Görevlisi İlknur Ovalı Uran Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak, hemşirelik mesleği hakkında bilgiler verdi.

 

Öğr. Gör. İlknur Ovalı Uran,  hemşirelik mesleğinin hasta ve sağlıklı her yaş grubundan bireye, aileye ve topluma bakım vermeyi hedefleyen kuram uygulama ve araştırma üzerine temellenmiş bir sağlık disiplini olduğunu aktardı. Hemşirelerin bakım ve tedavi yapmanın yanı sıra bireylere sağlıklı davranışlar kazandırmak için eğitimler de verdiklerini belirten Uran, “Hemşireler aynı zamanda hastalara danışmanlık hizmeti de verir. Hemşireler sağlık sisteminin bel kemiğidir” dedi.

 

“Pandemide anahtar rolü üstlendi”

Pandemi döneminde hemşirelik mesleğinin oldukça ön plana çıktığını bu dönemde hemşireliğin anahtar rolü üstlendiğini söyleyen Uran, “Hemşireler salgın boyunca epey zorlandılar. Covid-19 salgını sürecinde ülkemizde 500 sağlık personelimizi ve 42 hemşiremizi kaybettik” şeklinde konuştu.

 

Uran, pandemi döneminde hemşirelik eğitimine değinerek, “Teorik dersleri yürütmek bu dönemde daha kolay oldu. Uygulamalı derslerimizdeyse vaka ve senaryolar hazırlayarak pratik yaptık. Son bir yılda blok stajlar yaparak 4. Sınıflarımızın uygulamalardaki eksiklerini gidermeye çalıştık” ifadelerinde bulundu.

 

“Yaşam boyu öğrenilen bir meslek”

Öğretim Görevlisi İlknur Ovalı Uran,  hemşirelik yapmak isteyen bireylerin hümanist, insanlara yardım etmeyi seven, düzenli ve hızlı karar verebilen kişiler olmaları gerektiğini, hemşireliğin aslında yaşam boyu öğrenilen bir meslek olduğu için zamanla bu becerileri kazanabileceklerini ifade etti.

 

Hemşirelik mesleğine hayatın birçok alanında ihtiyaç duyduğumuzu bu nedenle çok kutsal olduğunu vurgulayan Uran, “Genç hemşirelerimizden araştıran, sorgulayan ve kendi haklarını savunan güçlü ve mutlu hemşireler olmalarını istiyoruz” ifadesini kullandı ve bütün meslektaşlarının Hemşireler Haftası’nı kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

 

 

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi