Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

12-05-2022

Sağlıklı beslenmenin anahtarı: Fonksiyonel gıda ürünleri

Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Dilek Dülger Altıner Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak, günümüzde sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilen fonksiyonel gıda ürünleri hakkında konuştu.

 

“Optimum beslenme kavramı ortaya çıktı”

Dr. Öğr. Üyesi Dilek Dülger Altıner, geçmişte yeterli ve dengeli beslenme kavramları üzerinde durulurken günümüzde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme kavramlarını bir araya getiren optimum beslenme kavramının ortaya çıktığını ifade etti. Altıner, son yıllarda tüketicilerin günlük olarak tükettikleri yiyecekler ile sağlıkları arasındaki ilişkiye verilen önemin artmasıyla birlikte, fonksiyonel gıdalara gösterilen ilginin de arttığını dile getirdi. Fonksiyonel gıdaların temel beslenmenin ötesinde vücut için faydaları olan, belirli hastalıkların önlenmesinde ve hastalığa yakalanma riskinin azaltılmasında rol oynayan yani sağlığa fayda sağlayan gıdalar olarak tanımlandığını ifade eden Altıner, bir gıdanın fonksiyonel gıda olabilmesi için doğal bir gıda maddesi olması gerektiğini vurguladı.

 

“Kabak çekirdeğinden kraker ürettik”

Altıner, fonksiyonel gıda ürünleri geliştirme konusunda yer aldıkları TÜBİTAK projelerinden bahsederek, “Ülkemizin sahip olduğu coğrafi koşullar ve iklim, kabak çekirdeği açısından önemli. Bununla ilgili, farklı kabak çekirdeklerinden elde edilen unların değerlendirilmesi, özelliklerinin tespit edilmesi ve bunların kraker üretiminde kullanılmasına yönelik bir proje yaptık. Yürütücü olarak yer aldığım bu projemiz sonuçlandı ve şu anda yayın aşamasında. Proje kapsamında kabak çekirdeğinin en çok yetiştiği yerleri araştırdık. Nevşehir, Ürgüp ve Edirne bölgelerinde yetişen ürünleri toplayarak, bu ürünler arasındaki farklılıkları tespit ettik. Bu kabak çekirdeklerini kullanarak kraker ürettik. Ürettiğimiz krakerin mineral değerli çok yüksek çıktı. Çok iyi sonuçlar elde ettik” ifadelerinde bulundu.

 

“Fakültemizde birçok çalışma yapılıyor”

Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde sağlıklı gıda ürünleri geliştirme konusunda birçok çalışma sürdürüldüğünü belirten Altıner, öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından yeni çalışmalar yapıldığını ifade etti. Çölyak ve glütenle ilgili çalışmalar yapıldığını aktaran Altıner, gölevez bitkisinden un üretimi ve bunu kraker üretiminde kullanma; kahve çekirdek zarı katkısının kurabiye üretiminde kullanılması; limon, portakal gibi turunçgillerin kabuklarının kek üretiminde kullanılması gibi çalışmalar yapılıyor.

 

“Motivasyonunuz yüksek olsun”

Dr. Öğr. Üyesi Dilek Dülger Altıner, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde doktora bölümünün de açıldığını vurgulayarak, istekli olan herkesi doktora bölümüne beklediklerini dile getirdi. Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Altıner, “Motivasyonunuz yüksek olsun. Mutlaka bir hedefiniz olsun. Öğrencilik dönemini iyi değerlendirin ve araştırma yapın. Stajlarınızı iyi seçin ve yapmak istediğiniz alanda yapın. Farklı alanlardan insanlarla iletişim kurun. Bu sizin için çok faydalı olacaktır” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi