Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Tuğçe Demirtaş Şahin Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak eczacılık mesleğine ilişkin konuştu.
“Eczacı, bireylere en yakın sağlık danışmanıdır”
Doç. Dr. Şahin, eczacılık mesleğinin, insanın var olduğu tarihlerden beri bilinen en eski ve kutsal mesleklerden biri olduğunu ifade ederek, “Mesleğin temel misyonu insan ve toplum sağlığını iyileştirmektir. Mevzuata bakarsak eczacılık; 18.12.1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu’nu temel alan Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğe göre “hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanması ve hastaya sunulması; ilacın analizlerinin yapılması, farmakolojik etkisinin devamlılığı, emniyeti, etkililiği ve maliyeti bakımından gözetimi; ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanması ve ilaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürüten sağlık hizmeti” olarak tanımlanmaktadır. Anlaşıldığı üzere eczacı; ilacın üretilmesinden sunulmasına, standardizasyonundan kalite güvenliğine kadar her aşamada toplum sağlığına ciddi katkı sağlar, konumu itibari ile de toplumun bireylerine en yakın sağlık danışmanıdır” şeklinde konuştu.
“İş imkanı çok”
Şahin, eczacılığın serbest eczanelerin yanı sıra kamu ve özel hastane eczanelerinde, ilaç ve kozmetik endüstrisinde, akademisyen olarak Tıp ve Eczacılık Fakültelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, analiz laboratuvarlarında, ecza depoları ve ilaç ve zehir merkezleri gibi birçok alanda iş imkânı bulabilecek bir meslek olduğunu aktardı. Şahin, eczacılık uzmanlık sınavına da değinerek “Eczacılıkta uzmanlık sınavı için fitofarmasi ve klinik eczacılık alanlarında eğitim gördükten sonra eczacıların hastanelere istihdam edilmesi mümkün hale geliyor” ifadelerini kullandı.
“Pandemi sürecinde eczaneler çok kritik bir rol üstlendi”
2019’da eczanelerin birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlarken pandemi sonrası insanlara en yakın sağlık hizmeti verebilecek kuruluşlar haline geldiğini dile getiren Şahin, “Pandemi sürecinde eczaneler çok kritik bir rol üstlendi ve eczacılar en yakın sağlık danışmanı haline geldi. Reçetesiz ilaç temini sayesinde de pandemi sürecinde insanlara büyük kolaylık sağladı ve bu süreçte eczaneler dışında birçok yerde sağlık malzemeleri satışı başladı. Ancak eczane ve medikaller dışından sağlık malzemeleri temin edilmesi çok sağlıklı değildir” diye konuştu.
Doç. Dr. Tuğçe Demirtaş Şahin, son olarak eczacılık mesleğinin çok kutsal bir meslek olduğunu genç eczacıların geleceğe karşı karamsar olmamaları ve canla başla çalışmaları gerektiğini söyleyerek konuşmasını sona bitirdi.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi