Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

30-03-2022

Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu’ndan 6. kütüphane

Kocaeli genelinde birçok sosyal sorumluluk projeye imza atan Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu köy okulları kütüphanesiz kalmasın diye başlattığı ‘Köy Okullarına Kütüphane Kurma’ projesinde 2 bin 9 yüz kitaplık 6’ıncı kütüphaneyi kurdu.

 

Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu 2018’den beri her yıl gerçekleştirdikleri ‘Köy okullarına kütüphane kurma’ projesi kapsamında, bu sene Mersin’deki Anamur Ovabaşı Mahallesi’nde 1908 yılından bu yana aralıksız eğitim veren Ovabaşı İlk-Orta Okuluna 2 bin 900 kitaplık bir kütüphane kurdu. Gençler kurdukları kütüphaneye 15 Temmuz 2020 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün keşif uçağının Van’ın Gevaş İlçesi Artos Dağı’na çarparak düşmesi sunucu şehit olan 7 polis memurundan birisi olan Burak Derya’nın adını verdiler.

 

Kütüphane’nin açılış törenine, Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, Garnizon Komutanı Albay Taner Tükel, Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kara, Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan, Şehit’in Anne-Babası Firdevs-Özcan Derya, Şehit Aileleri ve Gazi Hizmetleri Şube Müdürü Cengiz sevinç, Muhtar Gani İmdat ve Mahalleliler katıldı. Konuşmaların ardından öğrencilerin seslendirdiği Orotoryo protokol ve katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı. Şehit Burak Derya Kütüphanesi’nin açılışı sırasında konuşan Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, kütüphanenin oluşmasında emeği geçen Kocaeli Üniversitesi Türkçe topluluğuna teşekkür etti. Şehit Annesi Firdevs Derya, kütüpaheneye hayran kaldı ve “Ellerinize kollarınıza sağlık yavrum.” sözleriyle gençlere duada bulundu.

 

Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, okulun 1908 yılından bu yana eğitim verdiğini kaydederek “15 Temmuz 2020 yılında Van’ın Gevaş İlçesi’nde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait keşif uçağının düşmesi sonucu 7 kahraman vatan evladı ile birlikte, şehit düşen Burak Derya kardeşimiz adına Kocaeli Üniversitesi Türkçe topluluğu tarafından okulumuzda yapılan kütüphanenin açılışı için burada toplandık.  Bu vesile ile hem şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum, anne babasına sabırlar temenni ediyorum, bu kütüphanenin kurulmasında emeği geçen Türkçe Topluluğu öğrencilerine ve Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne, Kocaeli Büyükşehir Belediyemize emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kütüphanemizin çocuklarımız ve mahallemizin vatandaşları için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu Başkanı Hüseyin Eryiğit, 2018 senesinde başladıkları bu proje kapsamında amaçlarının köy okullarında eğitim gören çocuklara sadece kitap vermek değil onların hayatlarına dokunabilmek olduğunu vurgulayarak, "Amacımız Türkiye’nin her iline bir kütüphane kurmak, kütüphanesiz okul bırakmamak. Önemli olan çocukların okuması ve geleceğidir. İki ay önce başlatmış olduğumuz bu iyilik hareketimizde 2 bin 900 kitaplık bir köy okulu kütüphanesi kurduk. Kütüphanemize Şehit polis memurumuz Burak Derya’nın ismini verdik. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi, Kitap pastası, Kılavuz gençlik, Akademi Üniversite başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerinde bulundu.

 

Önümüzdeki sene için hedeflerinin 20-23 Nisan arasında aynı anda Türkiye’de 45 tane kütüphanenin açılışını gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Hüseyin Eryiğit “İlerleyen yıllarda bu kulüplerin sayısını katlayarak arttırmayı ve ülke genelinde 23 Nisan’da aynı anda 81 ilde 81 kütüphanenin açılışını yapmayı hayal ediyoruz. Evet, büyük bir hayal gibi gözüküyor ama çalışmalarına başladık ve gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Ülkemizin geleceğimiz için köy okullarına kütüphaneler kuran Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu üyeleri, 81 ile ulaşma hayaliyle ve amacıyla yeni ekip arkadaşlarını bekliyor.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi