Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

29-03-2022

“Okursak dünya güzelleşir”

Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nda Kütüphaneci Ayşe Bayrak Duman, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Ki’de Merve Koçak’ın sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak Kütüphane Haftası ve kitap okuma alışkanlığı hakkında konuştu.

 

“81 ilde kitap okuyoruz”

Duman, kütüphane haftasının 1964 yılından beri mart ayının son pazartesi günü ile başlayan hafta kutlandığına dikkat çekerek bu haftada insanlara okumanın önemini aşılamak amacıyla panel, konferans, yarışma gibi çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen “81 İlde Kitap Okuyoruz” etkinliğine değinen Duman, bu sene Kütüphane Haftası’nın tüm yurtta “Okursak Dünya Güzelleşir” sloganıyla kutlanacağını ifade etti. Kütüphanecilik haftası kapsamında Kocaeli Üniversitesi Kütüphanesi’nin “Kütüphanemiz ve Kitap” temalı bir fotoğraf yarışması düzenlendiğini ifade eden Duman,  sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen fotoğraf yarışmasında en çok beğeni alan fotoğraf sahibi ilk üç öğrenciye yemek bursu verileceğini belirtti.

 

“Engelsiz üniversite”

Duman, Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın, 1992 yılında Kocaeli Üniversitesi kurulduktan sonra profesyonel anlamda kütüphanecilik hizmeti vermeye başladığını ve o günden bugüne hizmet vermeye devam ettiklerini ifade etti.

 

Kütüphanenin abone olduğu e-kaynaklara, yerleşke dışından da erişim sağlandığını belirten Duman,  e-kaynakların kütüphaneye gitmeden 7 gün 24 saat kullanabildiğini vurguladı. Kütüphanede görme engelli kullanıcılar için bir birim olduğuna ilişkin konuşan Duman, “"Engelsiz Üniversite" projesi kapsamında hizmet vermeye başlayan Görme Engelliler Bölümümüz, özel programları ve donanımı sayesinde görme engelli öğrencilerimizin de, kütüphanede yer alan bütün kaynaklardan yararlanmalarını sağlamaktadır.” dedi. Duman, Görme engelliler için kitap seslendirme çalışmaları gönüllüler ve üniversitenin öğretim görevlilerinin yaptığı toplumsal sorumluluk projeleri kapsamında gelen öğrencilerle yürütüldüğünü aktardı.

 

“Online erişim de mümkün”

Üniversite koleksiyonunun oluşumuna ilişkin konuşan Duman, kullanıcıların kütüphanenin web sayfasından üye oturumu açarak “Eser İstek” bölümünden taleplerini koleksiyon geliştirme birimine iletebileceklerini dile getirdi. Talep edilen kaynaklar geldikten sonra teknik hizmetler bölümünde kataloglama, etiketleme ve tarama işlemleri gerçekleştirildiğini aktaran Duman, kullanıcıların bu yolla basılı kitapları webde tarayarak kitaba rahatlıkla ulaşabileceklerini ifade etti.

 

Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nda Kütüphaneci Ayşe Bayrak Duman, üniversite kütüphanesinin verdiği hizmete ilişkin “Üniversite kütüphaneleri öncelikle kendi mensubu olan kullanıcılara hizmet vermektedir. Dışardan gelen kullanıcılarımıza kütüphanemizden ödünç alışverişi yapma imkânı veremezsek de kütüphane içinde kullanıma ya da gün içerisinde geri getirmek üzere kısmi fotokopi çekimi gibi durumlara izin veriyoruz” şeklinde konuştu. Duman, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizden koleksiyonu geliştirmek yönünde daha çok destek beklediklerini, gelen geri bildirimlere de oldukça önem verdiklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi