Hızlı Erişim
Haberler
Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı Belgin Abanoz Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Ki’de Ebru Zeytun ve Merve Koçak’ın sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak Down Sendromlu Bireylerin Toplumdaki Yeri ve Farkındalığın Arttırılması konusunda konuştu.
Down sendromunun hastalık değil genetik bir farklılık olduğunu belirten Abanoz, Down sendromlu bireylerde üç adet 21. kromozom olması nedeniyle genetik bir farklılık olduğunu söyledi. 3 tip Down sendromu bulunduğunu aktaran Abanoz, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, eğitimle aşılabilen bir farkındalık olduğunu ifade etti.
“Eğitim önce ailede başlıyor”
Down sendromunda eğitimin çok önemli bir yerinin olduğunu vurgulayan Abanoz, “Ailelere, çocukların 6. ayından itibaren, raporlarını alarak önce fizik tedaviyle başlanması gerektiği bilgisini veriyoruz. Sonrasında bireysel eğitimlerle, sosyal aktivitelerle, sanat ve sporla birleştirerek süreci devam ettiriyoruz. Eğitim bu çocuklar için çok önemli ve biz her zaman aileleri bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu. Down sendromlu çocukların eğitiminde ailelerin çok büyük bir rolünün olduğunu belirten Abanoz, anne ve babanın sürekli çocukla iletişim halinde olmaları ve sosyal ortamlara birlikte girmeleri gerektiğini söyledi. Abanoz, bu çocuklar için eğitimin ilk önce ailede başladığını ifade etti.
“Sosyalleşmek çocuklar için çok önemli”
Down sendromlu çocuklar için sosyal hayata karışmanın, sosyalleşmenin önemine değinen Abanoz, Gölcük Down Sendromlular Derneği olarak amaçlarının çocukların sosyalleşmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Yaşayarak öğrenmenin çocuklar üzerinde olumlu yönde etki yaptığını dile getiren Abanoz, “ Down Cafe projemizi hayata geçirdik. Down Cafe’de öğrenciler çalışarak insanlarla nasıl iletişim kurmaları gerektiğini öğreniyorlar. Aslında biz burada gelen misafirlerin, bu çocukların bizden bir farkı olmadığını görmelerini sağlıyoruz.” diye konuştu. Dernek olarak sanattan spora, tatilden geziye kadar birçok sosyal aktiviteyi de gerçekleştirdiklerini ifade eden Abanoz, sosyalleşmenin gücüne inandıklarının altını çizdi.
“Toplumda farkındalığı arttırmalıyız”
Toplumun bu konuda farkındalığının arttırılması gerektiğini belirten Abanoz, çocukların zaman zaman zor durumlarla karşı karşıya kalabildiğini ifade etti. İnsanların ön yargılarından kurtulmalarının bu çocukların sosyal yaşamını kolaylaştıracağını vurgulayan Abanoz, ailelere bu noktada önemli sorumluluklar düştüğünü ve farklılıkların bir zenginlik olduğunun her alanda insanlara anlatılması ile toplumda bilinç oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
“Hayalimiz yaşam köyü kurabilmek”
5 yıl önce Gölcük Down Sendromlular Derneğini kurduklarını aktaran Abanoz, ilk hayallerinin Down Cafe kurmak olduğunu ve bunu gerçekleştirdiklerini belirterek, “Dernek olarak çocuklarımızın gelişimi için önemli gün ve haftalarda etkinlikler düzenliyoruz. Çeşitli organizasyonlara katılıyoruz. Sıradaki hedefimiz bir yaşam köyü kurabilmek. İçerisinde eğitim, müzik, güzel sanatlar atölyesi, spor salonu ve iyileştirme bahçesi olan bir yaşam köyü kurmak istiyoruz. Amacımız çocukların hayatını güzelleştirmek” şeklinde konuştu.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi