Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümünden Öğretim Görevlisi Çiğdem Külçür Özgören, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü kapsamında, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Ki’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu.
“Çanakkale Cephesi, savaşın en önemli cephelerinden biri”
Öğr. Gör. Çiğdem Külçür Özgören, I. Dünya Savaşı’ndaki en önemli cephelerden birinin Çanakkale Cephesi olduğunu belirterek, başkente yakın olması nedeniyle de stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Çanakkale Cephesi’nin açılma nedenlerinden bahseden Özgören, “Zor durumda olan Rus Çarlığı’nı rahatlatmak ve yardım götürmek, boğazları ele geçirmek, balkan devletlerini yanlarına çekmek gibi nedenlerle cephe açıldı.” ifadelerinde bulundu.
Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı harekatlarında itilaf devletlerine ait 13 denizaltı kullanıldığını aktaran Özgören, 27 kez Çanakkale boğazını geçme girişiminde bulunduklarını ifade etti. Özgören, itilaf devletlerinin, girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla beraber mali açıdan büyük kayıplara uğradıklarını da sözlerine ekledi.
“Başarıda Mustafa Kemal’in rolü çok büyük”
Dünya Savaşı’nın başladığı sırada Mustafa Kemal’in Sofya’da Askeri Ateşe olarak görev yaptığını belirten Özgören, Mustafa Kemal’in aktif olarak cephede bulunmak istediğini ve bu doğrultuda 19. Tümen Komutanı olarak cephede göreve başladığını dile getirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün, savaşın ortalarında 130 bin kişilik bir kolorduya Albay rütbesi ile komutanlık yaptığını aktaran Özgören, cephedeki başarıda Mustafa Kemal’in rolünün çok büyük olduğunu söyledi.
Çanakkale’yi mutlaka görmek gerek
Öğr. Gör. Çiğdem Külçür Özgören, Çanakkale Zaferi’nin vatanseverlik, fedakârlık, cesaret gibi kahramanlığın sergilendiği bir destan olduğunu ifade etti. Fırsatını bulan herkesin Çanakkale’ye giderek bu destanın yaşandığı yerleri yerinde görmesinin çok faydalı olacağını vurgulayan Özgören, “Çanakkale’de neler yaşandığını anlayabilmek için, zor arazi şartlarını görebilmek için mutlaka gidip görmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi