Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

18-03-2022

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Etkinliği

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 107. yılı anısına bir etkinlik düzenlendi.

 

Çevrim içi gerçekleştirilen etkinlikte konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Birol Demirci yer alırken, etkinliği Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Demir, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şirin, akademisyenler ve öğrenciler ilgiyle takip etti.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şirin, tarihteki hiçbir olayın o anda başlamadığına, daha öncesinden başlayan bir gelişim çizgisi olduğuna vurgu yaptı. 1. Dünya Savaşı’nın da 19. yydaki bir takım gelişmeler neticesinde ortaya çıktığını belirtti. Bizim açımızdan 1. dünya savaşı ile başlayan uzun bir savaş süreci olduğunu ve bunun 1923’e kadar sürdüğünü aktaran Prof. Dr. Şirin, “Burada en önemli nokta Çanakkale Savaşlarıdır. En başta 1. Dünya Savaşı’nın uzamasına neden olmuştur. Türklerin varlık ve yokluk savaşıdır. En önemli düğüm noktalarından bir tanesidir. Milli Mücadelenin aslında fitili ateşlenmiştir.” diyerek sözü etkinliğin konuşmacısı Öğr. Gör. Birol Demirci’ye verdi.

 

1. Dünya Savaşı’nın çıkışı, nedenleri ve süreci hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Öğr. Gör. Birol Demirci, “Toplumların hafızalarında bazı tarihler vardır, önemli tarihler, 18 Mart’ta bunlardan bir tanesi.” dedi. 1. Dünya Savaşı’nın Osmanlı Devletinde Harb-i Umumi diye anılırken batı da kuzenler savaşı adıyla anıldığını ifade eden Öğr. Gör. Birol Demirci, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı sırasındaki durumu, savaşa girme süreci ve savaş sırasında yaşanılanlar ile ilgili bilgiler paylaştı.

 

Osmanlı Devleti’nin o dönem çok sayıda cephede savaşa girdiğini söyleyen Öğr. Gör. Birol Demirci, “Çanakkale savaşları iki cephelidir. İlki bugün andığımız deniz zaferinin kazanıldığı diğeri de 25 Nisan’da başlayan kara savaşlarının başladığı savaştır. Bu savaşı açan İtilaf devletleridir. Her iki tarafında beklentisi çok fazladır. İtilaf devletleri Rus çarlığına yardım etmeyi amaçlarken, Türk tarafında ise başkenti koruma, varlık yokluk nedeniydi.” şeklinde konuştu.

 

“Çanakkale ruhu kurtuluş savaşına yansımış, Mustafa Kemal gibi bir liderin milli mücadelenin başına geçmesinde bu savaşın oldukça önemli bir yeri vardır.” diyen Öğr. Gör. Birol Demirci “Bu savaşta isimsiz çok sayıda kahraman mevcuttur.  Bütün şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Büyük kahramanlılar yaptılar. Çanakkale savaşından sağ dönen ya da gazi olarak dönüp tedavileri ardından taburcu olanlar daha evlerine gitmeden Sina Filistin cephesine gitmiş oradan da kurtuluş savaşına katılmışlardır.” dedi.

 

Etkinlik sonunda ise Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Demir, böylesine anlamlı bir etkinlik yaptıkları için Prof. Dr. İbrahim Şirin ile Öğr. Gör. Birol Demirci’ye teşekkür ederek, tarihimiz açısından önemli olayları hatırlamanın ve bu olayları doğru bir şekilde anlatılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi