Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölüm Başkanı Doç. Dr. Banu İnan Karagül Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Ki’de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak yabancı dil eğitimine ilişkin konuştu.
“En az bir yabancı dil bilmek gerekiyor”
Doç. Dr. Banu İnan Karagül, insanlar arasındaki etkileşimin temelde dile dayalı olduğunu belirterek en az bir yabancı dil bilmenin günümüzde zorunluluk haline geldiğini söyledi. İletişim ve ulaşılabilirliğin teknoloji sayesinde daha kolay hale geldiğini aktaran Karagül, İngilizcenin dünyada en çok konuşulan dil olduğunu ifade etti. Türkiye’nin 2021 İngilizce Yeterlilik Endeksine göre 112 ülke arasında 70. sırada yer aldığını hatırlatan Karagül, bu sıralamanın Türkiye için çok düşük olduğunu söyledi. Türkiye’de yabancı dil eğitimiyle ilgili derslerin akışının, diğer derslerle eş değer tutulduğunu ve bunun yanlış bir uygulama olduğunu belirten Karagül, yabancı dil eğitiminin bir beceri öğretimi gibi ele alınmasının daha faydalı olacağını dile getirdi.
“Motivasyon çok önemli”
Doç. Dr. Banu İnan Karagül, yabancı dil öğreniminde motivasyonun çok önemli bir unsur olduğunu vurgulayarak, “Ana dili olmamasına rağmen birçok insan İngilizce konuşabiliyor. Demek ki öğrenilmesi o kadar da zor bil dil değil. Bu noktada biraz kişisel çaba önem kazanıyor. Dil öğrenimini eğlenceli hale getirmek gerekiyor. Olabildiğince yabancı filmleri kendi dilinde izlemekte fayda var. Her seviyeye uygun, basitleştirilmiş yabancı kitaplar okuyarak kelime bilgimizi geliştirebiliriz” diye konuştu.
“ERASMUS önemli bir fırsat”
ERASMUS’un hem Avrupa ülkeleri hem de aday ülkelerdeki kurumların dâhil olduğu yükseköğrenim düzeyinde bir değişim programı olduğunu belirten Karagül, ERASMUS programının öğrenciler için çok faydalı bir program olduğunu söyledi. Karagül, yapılan araştırmalarda programa katılan öğrencilerin programa katıldıktan sonra dil seviyelerinde önemli yükseliş olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Banu İnan Karagül, zaman ayırılması ve gerekli emeğin gösterilmesi durumunda dil öğreniminin başarıya ulaşacağını dile getirerek, teknolojik imkanların sonuna kadar kullanılması ve bütün fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi