Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu Kulübü Başkanı Hüseyin Eryiğit Kocaeli Üniversitesi Uygulama Radyosu Radyo Ki Haber Merkezi’nden muhabirimiz Musa Karagöz’ün sorularını yanıtladı.
Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu Kulübü kimdir? Topluluğun amaçlarından bize bahsedebilir misiniz?
Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu 3 Mayıs 2017 tarihinde rektörlüğe bağlı bir kulüp olarak kuruldu. Arkadaşlarımızla birlikte Sosyal Sorumluluk Projeleri yapmak istedik ve 12 kişilik bir ekiple yola çıktık. Topluluğumuzun kuruluş amacına değinecek olursak Mustafa Kemal Atatürk’ün başlatmış olduğu dil devrimini sürdürmek, Türkçe’nin yozlaşmasının önüne geçmek ve topluma faydalı etkinlikler sunarak milli ve manevi değerlere sahip çıkmak diyebiliriz.
Türkçe Topluluğu Kulübü kaç kişilik bir ekipten oluşmaktadır? Topluluğa yeni ekip arkadaşlarının katılımını nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Yaklaşık 438 üyemiz mevcuttu ancak geçtiğimiz dönem mezun olanlarla birlikte bu sayı 300’e kadar geriledi. Aktif olarak 110-120 kişilik bir ekiple çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yeni ekip arkadaşları bulmak için okulumuzun belli dönemlerinde Türkçe Topluluğu Kulübü olarak stand açıyoruz ve insanları kulübümüz hakkında bilgilendiriyoruz. Yapacağımız etkinliklerin öncesinde ve sonrasında stand kuruyoruz. İnsanların birçoğu yaptığımız etkinliklerden mutluluk duyuyor ve çalışmalarımızın içinde yer almak istiyorlar. Bu şekilde yeni ekip arkadaşları ediniyoruz.
Türkçe Topluluğu Kulübü amacı doğrultusunda ne tür çalışmalar yapmaktadır? Çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Kuruluş yılımız olan 2017 yılında topluluk olarak kan bağışı etkinliği düzenledik ve kan bağışında bulunduk. 2018 yılında 18 Mart’ta Çanakkale’ye bir gezi düzenledik ve şiir dinletisi hazırladık, 29 Ekim’de Gölcük’te Cumhuriyet Bayramı’na özel türkü dinletisi gerçekleştirdik, Atatürk’ün sevdiği şarkıları, türküleri seslendirdik. 10 Kasım’da Anıtkabir ziyareti düzenledik. Ayrıca 20-23 Nisan tarihlerinde bir köy okuluna kütüphane kurduk. Bu bizim ilk kütüphane çalışmamızdı ve bence bu topluluğun yaptığı en değerli etkinliklerden biriydi.
“Amacımız Çocukların Hayatlarına Dokunabilmek”
Türkçe Topluluğu Kulübü olarak köy okullarıyla ilgili birçok proje gerçekleştirdiniz ve devam ediyorsunuz. Köy okullarıyla ilgili yaptığınız projeler hakkında bilgi verir misiniz?
Köy okullarına kütüphane kurma fikri yönetim olarak düşündüğümüz bir projeydi. Köylere ya da okullara sadece kitap göndermenin yeterli olmayacağını düşündük. Kocaeli’de ve ülkemizde birçok köy okulunun kütüphaneye ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Amacımız buralarda eğitim gören çocuklara sadece kitap vermek değil onların hayatlarına dokunabilmekti. Gittiğimiz okullarda sıfırdan yaptığımız çalışmaları gören çocukların, 2-3 gün ekibimizle gece gündüz orada kalarak verdiğimiz emeği görmeleriyle kütüphaneye ve kitaplara olan sahiplenmeleri daha da artıyor. Bununla ilgili biz kütüphaneleri kurduktan sonra da çok güzel geri dönüşler aldık.
Topluluk olarak yaptığınız çalışmalarda maddi olarak önemli harcamalar gerekiyor ve nakit yardım kabul etmiyorsunuz. Topluluğun çalışmalarındaki finansal konuların çözümünü nasıl yapıyorsunuz?
Öncelikle kütüphane kurmak için gideceğimiz ilçenin Milli Eğitim Müdürlüğü’nü arıyoruz, projemizden bahsediyoruz ve hangi okulun böyle bir ihtiyacı olduğunu belirliyoruz. Malzeme listemizi gideceğimiz okula göre belirliyoruz. Kitap, kalem, masa, sandalye, boya gibi birçok malzemeye ihtiyacımız oluyor. Projelerimize destek vermek isteyen insanlar para vermek istediklerinde biz bunu kabul etmiyoruz. Oluşturduğumuz malzeme listesini destek olmak isteyen insanlarla paylaşıyoruz ve para olarak değil de malzemenin kendisini alarak destek olmasını istiyoruz. Bir grup arkadaşımız malzemeler için internette araştırma yapıyorlar ve en uygun nereden tedarik edebiliriz bunların listesini yardım etmek isteyen insanlarla paylaşıyoruz. İnsanlar internetten malzemeleri sipariş ederek projelerimize destek veriyorlar. Bu işlemi tamamen çalışmalarımızın şeffaflık içinde yürümesi için yapıyoruz.
Faaliyetlerinizin kapsamı il içi ve il dışı olabiliyor. Topluluk olarak ulaşım, konaklama gibi ihtiyaçlarınızı nasıl karşılıyorsunuz?
Kütüphane kurmak için 110 kişilik bir ekibimiz var ancak gideceğimiz köylere maksimum 40 kişilik bir ekiple gidebiliyoruz. İl içinde bir proje yaptığımızda belediyeden ulaşım desteği alıyoruz. Fakat il dışı olduğunda ulaşımda sorun yaşayabiliyoruz. Bu noktada da yardımsever insanlar devreye giriyor ve ulaşım konusunda bize destek oluyorlar. Konaklama bizim ekip olarak en son sıkıntı çekeceğimiz husus. Öncesinde zaten kaymakamlığa ve gerekli kurumlara geç saate kadar çalışacağımız bilgisini veriyoruz. Havaların sıcak olduğu dönemlerde ekip arkadaşlarımızla okulun bahçesine çadırlarımızı kuruyoruz. Soğuk havalarda ise okul yönetiminden rica ediyoruz ve boş olan iki sınıfın kaloriferlerini yakıp sınıflarda kalıyoruz. Herhangi bir ihtiyacımız olduğunda da yorgan, yastık gibi köydeki insanlar bize yardımcı oluyorlar. Aslında tamamen dayanışma içinde gerçekleşen bir etkinlik oluyor.
Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu Kulübü olarak iletişim halinde olduğunuz farklı kurum ya da topluluklar var mı?
Genç Girişimciler Kulübü, Alternatif gelişim Kulübü, Matematiksel Düşünce Kulübü, Türkçe Öğretmenliği Kulübü gibi birçok kulüple yakın iletişim halindeyiz. Mesela Türkçe Öğretmenliği Kulübü şu anda bir lise için kitap topluyor ve biz elimizdeki lise seviyesindeki kitapları onlara veriyoruz onlar da ilkokul, ortaokul seviyesindeki kitapları bize gönderiyor. Bu şekilde sürekli iletişim halindeyiz. Özel okullarla, özel hastanelerle, AVM’lerle sponsorluk desteği noktasında iletişim kuruyoruz.
Kocaeli Üniversitesi Türkçe Topluluğu Kulübü’nün henüz bitmemiş ve devam etmekte olan herhangi bir çalışması var mı?
Mersin’in Anamur ilçesinin Ovabaşı köyünde bir projemiz var ve 25-27 Mart tarihlerinde Mersin’e gideceğiz. Şehit Polis Memuru Burak Derya adına bir kütüphane kuracağız. Projemiz için resmi izinleri tamamladık. Şu anda ulaşım için destek arayışındayız ve kitaplık, masa, sandalye gibi malzemelerimiz için destek topluyoruz. Destek noktasında bir sınırlama koymuyoruz. Elimizde malzeme oldukça bir proje bittikten sonra diğerine geçiyoruz. Mesela 2019 yılı Mayıs ayında her hafta sonu bir tane olmak üzere 4 köy okuluna kütüphane kurduk.
Topluluk olarak henüz yapmadığınız ama gelecekte yapmayı planladığınız çalışmalarınız var mı?
Önemli bir hayalimiz var. Biz istiyoruz ki Kocaeli’deki bir öğrenci topluluğu Kocaeli’deki bir okula gitsin, Mersin’deki topluluk Mersin’de bir okula gitsin. Bu şekilde birçok konuda kolaylık sağlanmış olacak. Ülke genelinde şu anda 38 farklı şehirden yaklaşık 45 öğrenci topluluğunu bir havuzda topluyoruz. Hedefimiz seneye 20-23 Nisan arasında aynı anda Türkiye’de 45 tane kütüphanenin açılışını gerçekleştirmek. Daha sonra Kocaeli’nde bu çalışmamızla ilgili bir sempozyum düzenlemeyi hedefliyoruz. İlerleyen yıllarda bu kulüplerin sayısını katlayarak arttırmayı ve ülke genelinde 23 Nisan’da aynı anda 81 ilde 81 kütüphanenin açılışını yapmayı hayal ediyoruz. Evet, büyük bir hayal gibi gözüküyor ama çalışmalarına başladık ve gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız.
Son olarak topluluğa katılım sağlamayı düşünen insanlara ne söylemek istersiniz?
Ülkemize katkıda bulunmak isteyen herkese kapımız açık, gelsinler ekibimize katılsınlar. Geleceğimiz için köy okullarına kütüphaneler kuruyoruz. Eğitimin önemine inanıyoruz. En eski kitapların bile hiç okumamış insanlar için yeni kitaplar olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Katılmak isteyen arkadaşlar için de mükemmel deneyimler olacaktır.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi