Haberler

Haber: Ebru Zeytun (BHİ/RATAM)

09-03-2022

Toplumsal cinsiyet eşitliğinde kültürel değerlerin rolü büyük

Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu Radyo Kİ'de Ebru Zeytun’un sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin konuştu.

 

Ataerkil toplumda kadına yönelik şiddet kaçınılmazdır

Dr. Öğretim Üyesi Kutlu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin insanların kadın ve erkeklere verdikleri roller olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesinde yetiştiriliş tarzının önemine vurgu yaptı ve şiddet olgusunun da yine bu şekilde baş gösterdiğini belirtti. Ataerkil kültürün dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddeti doğurduğunu ifade eden Kutlu, bunun kadına yönelik sözleşmeler sayesinde değiştirilebileceğini vurguladı.

 

Kadın istihdamındaki engeller

İstihdam konusunda da kadınların önüne çıkan engellerin toplum tarafından kadına verilen rollerle ilişkili olduğunu söyleyen Kutlu: ''İş Kanunlarında kadınların iş hayatında geri planda kalmasına sebep olacak bir madde olmadığı halde kültürel normlar buna neden oluyor‘’ ifadelerini kullandı. Kanunlarda olmamasına rağmen kadınların özellikle iş hayatında pek çok sorunla karşılaştığının altını çizen Kutlu, işe alım süreçlerinde erkeklere sorulmayan birçok sorunun kadınlara sorulduğuna da değindi.

 

“Feminizm yüzyıllar öncesinden süregelen bir eşitlik talebidir”

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde kadınların olduğu kadar erkeklerin de mağdur olduğuna değinen Kutlu, erkeklere sürekli hegemon erkeklik modeli çizildiğini söyleyerek, insanların feminizme karşı önyargısına ilişkin konuştu ve şu ifadeleri kullandı: ‘’Feminizm yüzyıllar öncesinden süregelen bir eşitlik talebidir. Birçok alanda kadın erkek eşitliğini savunmayı ve şiddeti engellemeyi amaçlar. Feminizm ayrımcılığı engellemeyi merkeze alır.’’

 

Kadına yönelik şiddette eğitimin önemi

Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu, kanunların caydırıcı olması durumunda kadına yönelik şiddetin önüne geçilebileceğini belirterek, sivil tolum kuruluşları tarafından bu konuda değişik projeler yapabileceğini söyledi. Kadınların mağdur olduğu olayların insanlara servis ediliş şeklinin olaylara yön verdiğini ve şiddetle ilgili görsellerin yayınlanmamasının gerekliliğine de değinen Kutlu, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin önemine vurgu yaparak bu konuda çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi