Haberler

Musa Karagöz (RATAM/BHİ)

09-03-2022

Prof. Dr. Ahmet Küçük, Radyo Kİ’ye konuk oldu

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo Kİ’de Melissa Öztürk’ün sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak “Yüz yüze eğitime geçiş ile birlikte Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim kalitesini arttırmaya yönelik yürütülen çalışmalar" kapsamında konuştu.

 

“Kocaeli Üniversitesi olarak kısa sürede uzaktan eğitim faaliyetlerini başlattık”

COVİD 19-pandemisinin başlamasıyla birlikte birçok farklı tedbirin hayatımıza girdiğini hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Küçük, bu tedbirlerden birinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eğitim-öğretime kısa bir süre ara verilmesi olduğunu söyledi. Bu süreçte, öğrencilerin eğitim-öğretim hayatında herhangi bir gecikme olmaması için, Kocaeli Üniversitesi olarak eğitim-öğretim alt yapısını hızlı bir şekilde güçlendirerek, 10 gün gibi kısa bir süre içinde, tüm akademik birimlerde uzaktan öğretim yöntemiyle eğitim-öğretim faaliyetlerini başlattıklarını ifade eden Küçük, “2019-2020 eğitim öğretim yılı Bahar yarıyılında başladığımız uzaktan öğretim yöntemi, 2021-2022 eğitim öğretim yılı Güz yarıyılına kadar sorunsuz şekilde devam etti” dedi.

 

“Öğrencilerin derslere uyumlarında herhangi bir sorun yaşanmadı”

Pandeminin etkisi göz önüne alınarak Üniversite Senatosunda 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında, programlardaki ders AKTS’lerinin %40’nı geçmeyecek şekilde online, diğerlerinin ise yüz yüze yapılması şeklinde karar alındığını aktaran Küçük, öğrencilerin tekrar üniversiteye dönmelerinde derslere uyumlarında herhangi bir sorun yaşanmadığını ve alınan bu karardan hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının memnun olduklarını söyledi. Online yapılan dersler ve online yapılan ölçme-değerlendirme faaliyetlerinin her zaman bir tartışma konusu olduğunu vurgulayan Küçük, “Elde ettiğimiz verilere göre online yapılan sınavlarda başarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum öğrencilerin, online eğitimde daha başarılı olduğu gibi görülebilir. Ancak bu sınavların güvenilirliği ve şeffaflığı ile ilgili bir durumdur. Ayrıca, pandemi sürecinde online yapılan derslerde devam koşulu da olmadığından, verilen eğitimin niteliğinde, özellikle uygulamalı derslerde öğrencilerimizin istenilen düzeyde bir eğitim almaları bakımından eksiklikler olduğunu söyleyebilirim.” diye konuştu.

 

“Kurumlar çağın gereksinimlerine uygun olarak kendilerini güncellemeli”

Öğrencilerin yüz yüze eğitime alışma sürecini değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Küçük, mevcut durumda derslerin %60’ından fazlasının yüz yüze yapılmakta olduğunu, 2021-2022 eğitim öğretim yılı Güz döneminde de kısmen derslerin yüz yüze yapıldığını ve dönem sonu sınavlarının tamamen yüz yüze yapıldığını belirterek, “Dolayısıyla öğrencilerimiz bu sürece geçişte, bir önceki dönemden hazır olduklarından, bu dönem için alışma süreci ile ilgili bir sorun yaşamamaktadırlar. Öğrencilerimiz önceki yıllarda olduğu gibi, eğitimleriyle birlikte, sosyal ve kültürel faaliyetlerini de sürdürmektedirler.” ifadelerini kullandı. Online yapılan eğitimlerde, planlanan ders izlencelerinde herhangi bir sorun olmadığını ve bu süreçte akademik takvimleri buna göre yeniden planladıklarını dile getiren Küçük, öğrencilerin, talep etmeleri halinde, kayıtlı oldukları bölümlerin, bölüm başkanları veya danışmanlarıyla görüşerek eksikliklerini telafi edebileceklerini söyledi.

 

Prof. Dr. Ahmet Küçük, bilgi ve teknoloji çağında yaşadığımız günümüzde, her şeyin hızla değiştiğini ve kurumların, bu hızlı değişime ve çağın gereksinimlerine uygun bir biçimde kendilerini yenilemek ve geliştirmek zorunda olduklarını ifade etti. Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının, sürekli gelişimine ve bireylerin evrensel yeterliliklere ulaşmasına katkı sağlamak üzere yükseköğretim alanında kalite güvencesi sistemini güçlendirmek amacıyla, 2015 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu kurulduğunu hatırlatan Küçük, “Bununla birlikte de üniversitemizde kalite geliştirme, iç ve dış değerlendirme süreciyle ilgili faaliyet ve çalışmaların planlanması ve gerçekleştirilmesi amacıyla, 2018 yılında Kalite Koordinasyon Birimi kurulmuştur. Bu komisyona bağlı olarak çalışan Eğitim Alt Komisyonu, üniversitemiz eğitim-öğretim faaliyetlerini sürekli gözden geçirip, çağın koşullarına uygun gerekli güncellemeleri yapmaktadır. Bu kapsamda da üniversitemiz 2019 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından dış değerlendirmeye tabii olmuştur. Gelecek yıl ise kurumsal akreditasyon süreçlerini başlatmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Anahtar cümle: Ne kadar öğrettiğimiz değil, öğrencinin ne kadar öğrendiğidir”

Eğitimi, evrensel bir uğraş, öğretme ve öğrenme süreci olarak tanımlayan Küçük, eğitimde kalitenin, eğitimin niteliğiyle ilgili bir durum olduğunu ve eğitimin kalitesini belirleyen en önemli unsurun öğretmen ve öğretim yöntemleri olduğunu ifade etti. Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Süreci’nin Bologna Süreci ile başladığını belirten Küçük, Bologna Sürecinin temellerinin 1998 yılında Sorbonne Bildirisi ile atıldığını ancak, Bologna Süreci’nin resmi olarak 1999 yılında Bologna Bildirisinin 29 Avrupa ülkesinin yükseköğretimden sorumlu Bakanları tarafından imzalanması ve yayımlanması ile başladığını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Küçük, Bologna Sürecinin temel hedefleri hakkında bilgi vererek, Bologna Süreci’nin, 2010 yılına kadar Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir reform süreci olduğunu belirtti.

 

Kocaeli Üniversitesi’nin, 2001 yılında Avrupa Üniversiteler Birliği'ne (EUA) üye olduğunu, 2004 yılında Erasmus şartını sağladığını ve 2006 yılında ise "Magna Charta Universitatum" bildirgesini imzaladığını vurgulayan Küçük, “Bu kapsamda Kocaeli Üniversitesi’nde eğitim-öğretim içeriğinin, yöntemlerinin gözden geçirilmesi ve yenilenme süreci tasarlanmıştır. Bu sürecin anahtar cümlesi: Ne kadar öğrettiğimiz değil, öğrencinin ne kadar öğrendiğidir. ‘Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Süreci’ adını verdiğimiz bu süreçte, Üniversitemiz Kalite Koordinasyon Birimine bağlı Eğitim Alt Komisyonu tarafından, yükseköğretim ulusal yeterlilikler çerçevesi kapsamında, üniversitemizin tüm programlarındaki yeterlilikler belirlenerek, bu yeterliklere ulaşmayı sağlayacak ders programları güncelleniyor ve sürdürülebilir kalite çalışmaları gerçekleştiriliyor” açıklamasında bulundu.

 

Prof. Dr. Ahmet Küçük, Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirmesi doğrultusunda Kocaeli Üniversitesi’nde HES kodu sorgulaması yapılmadığını, ancak vaka sayılarının artması durumunda Bakanlığın alacağı kararların uygulanacağını belirterek, tekrar online eğitime geçip-geçmemenin ise Bakanlığın veya pandemi kurullarının alacağı kararlarla ilgili bir durum olduğunu ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi