Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen II. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu açılış programı, bugün (03.06.2022) Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Bu yıl ‘Kurban’ temasıyla gerçekleştirilen sempozyum açılışına; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, İHH Başkanı Bülent Yıldırım, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman yanı sıra il protokolü ile akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Mûsikîsi Korosu tarafından mûsikî dinletisi sunulmasıyla başlayan sempozyumda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından İzmit Fevziye Camii Müezzini Hikmet Akça tarafından Kur'an-ı Kerim Tilaveti gerçekleştirildi. Sempozyum selamlama konuşmalarında ise İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman, sempozyum içeriği hakkında bilgiler sunarken, İHH Başkanı Bülent Yıldırım ise İHH Vakfı'nın yardımlarını, gittikleri ülkelerdeki anılarına değindi. Kurban ibadetinin yardımlarda önemli olduğunu belirten Yıldırım, bu sayede İslam ülkelerini tanıdıklarını, o ülkelere yaklaştıklarını belirtti. Din İşleri Yüksek Kurulu olarak yürüttükleri çalışmalara değinen Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, manevi değerlerimizin özellikle çocuklarımıza iyi aktarılması gerektiğinin altını çizdi.
Geçen sene sempozyumun ilkinin ‘Yunus Emre’ temasıyla yapıldığını ve sempozyumun düzenli olarak yapılmasının memnun edici olduğunu belirterek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Daha nicelerine tanık olacağımız “Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti” sempozyumlarının ikincisinin bu sene “kurban” temalı olarak düzenlendiğini ve bu vesileyle temennimin kabule mazhar olduğunu görmekten dolayı çok mutluyum. Ayrıca böyle bir programı tertip ettikleri için hususen İlahiyat Fakültemizin dekanına, hocalarına, Büyükşehir Belediyesi’ne, İHH İnsani Yardım Vakfı’na ve tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Kurban ibadetinin görünenin çok ötesinde anlamlarla yüklü olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü,"Bu anlamların en önemlisi, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmek suretiyle Cenab-ı Hakk’a yaklaşmaktır. Kurbanın önemli bir diğer anlamı, Allah’ın verdiği nimetlere şükreden kişinin bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunu göstermesidir." dedi. Konuşmasının sonunda Fuzûlî’nin bir sözünü paylaşan Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Yılda bir kurbân keserler halk-ı âlem îyd içün, Gün-be-gün sâat-be-sâat ben senin kurbânınam” diyerek sempozyumun hayırlara vesile olmasını diledi.
Bu sempozyumda birçok güncel meselenin cevabını bulmanın mümkün olacağını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, "Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizdeki sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirmiş olduğu bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapmaktan, destek vermekten, bu sempozyumun ilimizde yapılmasından büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.
Sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli’de, İslam'ın iyi anlaşılması, ibadetlerin en güzel şekilde yapılması, dini meselelerin istişare edilmesi ve güncel konulara cevap bulunması adına böylesine bir sempozyumun yapılmasının Kocaeli’ye çok yakıştığını vurgulayan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Diyanet İşleri Başkanımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Kocaeli Üniversitesi Rektörümüze, Dekanımıza, İHH Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Milletçe bir diriliş, yükseliş dönemindeyiz. Bu dönem sadece bilim ve teknolojideki yükselişimizi değil manevi zenginleşmemizi de içeriyor.” şeklinde konuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise düzenleyenler arasında üniversitenin bulunduğu bu sempozyuma katılmaktan, buradan kürsüden öğrencilere seslenmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek sözlerine başladı. Sempozyumun başlığının ve konusunun önemine değinen Prof. Dr. Erbaş, “Sempozyumun adı, İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu, medeniyet çok sıcak bir kavram, bize Medine'yi hatırlatıyor. Size Medine'ye hatırlatacak ve siz mutlu olmayacaksınız. Bu mümkün mü?” dedi.
İslam en büyük nimettir diyen Prof. Dr. Erbaş, “İslam’a, İslam’ın doğru ilkelerine, Müslümanların olduğu kadar gayrimüslimlerin de ihtiyacı var. Tarih şahittir ki İslam'ın ilkelerinin uygulandığı asırlarda Müslümanlar kadar gayrimüslimlerde İslam nimetinden istifade etmişlerdir. İslam'ın hakim olduğu dönemlerde bu zulümler olmamıştır çünkü İslam zulmü engelleyen, mazlum kim olursa olsun Müslüman da olsa gayrimüslim de olsa onun yanında yer alan bir dindir.” açıklamasında bulundu.
Kurban ibadetinin en genel çerçevede üç boyutu bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erbaş, “Birinci boyut bireysel boyuttur. Bu yönüyle kurban ibadeti, iman bilincinin, Allah'ın sevgisini ve rızasını kazanmanın, rahmetine de mağfiretine mazhar olmanın nişanesidir. İkinci boyut sosyal boyuttur. Kurban, yardımlaşma ve paylaşma ile toplumsal huzuru ve güveni pekiştirmektedir. Üçüncü boyut ise evrensel boyuttur. Kurban ibadeti tevhide inananları aynı duygu ve davranışta buluşturan güçlü bir vahdet zeminidir.” diyerek sempozyumda Kurban temasının seçilmiş olmasının, sunulacak bildirilerle farklı konulara değinilmesinin büyük katkılar sunacağına inandığını belirtti.
Selamlama konuşmalarının ardından, aile fotoğrafının çekilmesi ile sempozyumun açılış töreni sona erdi. 3-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyumda 9 farklı oturum ve 9 başlıkta, çok sayıda bildiri sunuldu. Sempozyumun ‘Kurbanın Tarihçesi’ konu başlıklı ilk oturumunun başkanlığını ise Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü yaptı.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi