Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

08-06-2022

Üniversitemizin katkılarıyla “Engelsiz Şehir Şurası” düzenlendi

Kocaeli Üniversitesi paydaşlığında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi bünyesinde düzenlenen “Engelsiz Şehir Şurası” Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü'nün de katılım gösterdiği şurada, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, il protokolü, paydaş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile engelli bireyler yer aldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan şurada, tanıtım filmi gösteriminin yapılması ardından, selamlama konuşmalarında asrın felaketi 17 Ağustos depreminde enkaz altında kalan ve bacaklarını kaybeden Ufuk Koca, bir sunum gerçekleştirdi. İstenildiği takdirde her şeyi başarmanın mümkün olacağını ve hayallerin önünde hiçbir engelin olmadığını anlatan Ufuk Koca, dağ tırmanışlarından denize dalışlarına, kamp çadırı kurmaktan sörf yapmaya kadar uğraştığı, başardığı ve asla vazgeçmediği uğraşıları paylaştı. Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, herkes için eşit, yaşanabilir kentlerin oluşması adına şuranın önemli çıktılar sağlayacağını belirtti.

 

Toplumdaki dezavantajlı gruplar düşünüldüğünde kentlerdeki yöneticilere büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise, “İnsanların yaşarken çevresine, insanlara, hayvanlara, bitkilere karşı sorumlulukları olduğunu onlarla bir paylaşım içerisinde olmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. En kötü yalnızlık kendiyle barışık olmayan yalnızlıktır. Kendiyle barışık olduğunda birçok engelin çözümlenebildiğini görmek mümkündür. Eskilerin çok güzel bir sözü var; ‘Sevmek için yürek, sürdürmek için ise emek gerekir.’ Bizim kentimizde seven ve emek veren, bu sorumluluğu taşıyan, bu bilinçle hareket eden, hizmet eden, proje geliştiren yöneticilerimiz mevcut. Bu anlamda şanslı kentlerdeniz diyebilirim. Biz de üniversite olarak Kocaeli Valiliğimiz ve Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz koordinasyonunda yapılan tüm çalışmalara destek vermeye devam edeceğiz.” dedi.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, bugüne kadar çok sayıda ve pek çok farklı konuda şura yaptıklarını ifade etti. “Düzenlediğimiz bu şuralarda tüm paydaşlarla bir araya geliyor, neleri doğru neleri yanlış yaptığımızı belirliyor, eksikliklerimizi gidermek adına neleri yapabileceğimizi tartışıyoruz. Bugün de bu şuralardan birisini yapıyoruz. Bazı engeller doğal, doğası gereği olan engeller; bazısı ise bizim koyduğumuz engeller. En büyük engel ise kafamızın içindeki engeller. Kafadaki engeli ortadan kaldırdığımızda en büyük mesele de hallolmuş oluyor. Bizler de burada daha az engel yaratan bir yaşam biçimini nasıl tasarlayacağız onu konuşacağız.” şeklinde konuştu.

 

Kadim tarihimizde hem canlıya hem cansıza sevgi ve şefkat gösteren bir millet olduğumuza vurgu yaparak sözlerine başlayan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Cumhurbaşkanlığımız öncülüğünde dezavantajlı gruplara yönelik olarak devrim niteliğinde değişiklikler hayatımızın her alanında görünür hale gelmiştir. Başta spor olmak üzere kültür, sanat, bilim alanında sağlanan başarıların hiçbiri tesadüf değil bu büyük bir emeğin sonucudur.” dedi. Kentimizde dezavantajlı gruplara yönelik yapılan hizmetler ile ilgili bilgiler paylaşan Vali Seddar Yavuz, “Kocaeli, sorun çözme iradesine sahip ve Türkiye’de model şehir olarak tanımlayabileceğimiz hizmetler veren bir kent konumundadır. Sizlerin yol göstericiliğinde daha iyi nasıl yaparız, eksiklikleri nasıl düzeltiriz, sorunları nasıl çözeriz bunların cevabını bulacağız.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Selamlama konuşmaları aile fotoğrafının çekilmesinin ardından sona ererken, Şura kapsamında düzenlenen ve engelsiz bir şehir için neler yapılması gerektiği konusunda başlıkları bunulan çalıştaya geçildi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi