Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

18-10-2022

Kocaeli Üniversitesi ile Çin Northeast Petrol Üniversitesi arasında protokol imzalandı

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müslüm Arıcı danışmanlığındaki proje kapsamında Kocaeli Üniversitesi ile Çin Northeast Petrol Üniversitesi arasında protokol imzalandı.

 

Düşük-Karbonlu ve Yeni-Enerji Ağları üzerine uluslararası ortak Ar-Ge çalışmaları ve ortak laboratuvar kurulumu kapsamında imzalanan protokol ile ilgili bugün (18.10.2022) Rektörlük toplantı salonunda Northeast Petrol Üniversitesi ile çevrimiçi bağlantı gerçekleştirildi. Üniversitemizden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Tekin Öztürk, Proje danışmanlarından Prof. Dr. Müslüm Arıcı ve Uluslararası İlişkiler Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Banu İnan Karagül protokol töreninde yer alırken ile Çin Northeast Petrol Üniversitesi’nden bir diğer proje danışmanı Prof. Dr. Dong Li ile Northeast Petrol Üniversitesi yönetimi katıldı.

 

Protokol töreninde, katılımcılar tanıtılırken karşılıklı iyi niyetler dile getirildi. Protokolün her iki ülke için hayırlı olması dilekleriyle, protokol imzalandı. Protokol posterinin açılışının ardından ise, Çin ve Türk tarafındaki laboratuvarların sorumluları tanıtıldı. Türk tarafındaki laboratuvar sorumlusu öğretim üyesi Prof. Dr. Müslüm Arıcı’nın Northeast Petrol Üniversitesi’nde doktora danışmanı olarak kabul edilmesinin açıklanması ile protokol töreni sona erdi.

 

Türkiye ve Çin arasında yapılan protokol ile temel olarak her iki taraf arasında bilimsel etkileşimin artırılarak yeni nesil enerji sistemleri ve karbon emisyonlarının azaltılması gibi konuları esas alan ortak AR-GE projeler geliştirilmesi ve iki akademik kurum arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda bu amaçlar doğrultusunda bir yerleşimi Çin’de bir yerleşimi ise Türkiye’de olan ortak bir AR-GE laboratuvarının kurulması hedeflenmektedir.

 

Bu laboratuvarların çatısı altında başta yeni enerji sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı, termal enerji depolanması olmak üzere çeşitli konularda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılması planlanmaktadır. Bu çalışmalar yapılırken tarafların birbirinin bilgi ve deneyiminden faydalanabilmesi için gerekli ortamın oluşturulması da esas alınmaktadır. Buna ek olarak protokol, ikili iş birliğini geliştirmeyi amaçlayarak her kurumun olanağı dahilinde karşılıklı olarak araştırmacı ve öğrenci değişimini de destekler niteliktedir.

 

Çin ve Türk tarafındaki araştırmacılar, halihazırda Prof. Dr. Dong Li ve Prof. Dr. Müslüm Arıcı danışmanlığında binalarda enerji verimliliği, enerji depolama sistemleri, alternatif enerji kaynakları gibi konularda çok sayıda akademik çalışma gerçekleştirmiş olup bu çalışmaların içerikleri ve sonuçları SCI indeksinde taranan birçok dergide akademik makale olarak yayınlanmış bulunmaktadır.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi