Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

06-12-2022

KOÜ, TÜBİTAK ARDEB Başarı Öykülerinde yer aldı

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serdar Küçük ve doktora öğrencisi Mücahit Ege yürütücülüğündeki "Elektronik Kontrollü Diz Üstü Protez Bacak" projesi TÜBİTAK tarafından başarı öyküleri arasına seçildi.

 

Araştırma Üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kocaeli Üniversitesi, hayata geçirdiği projelerle de adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Küçük ile doktora öğrencisi Mücahit Ege, geliştirdikleri TÜBİTAK ARDEB – “Elektronik Kontrollü Diz Üstü Protez Bacak” projesini başarıyla tamamladılar. Projenin başarıyla tamamlanması ile birlikte de büyük ilgi gören proje, TÜBİTAK tarafından başarı öykülerine seçildi ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında kamuoyu ile bu başarı paylaşıldı.

 

İlk prototipi geliştirilen ve görsel ile yapısal iyileştirmeler üzerine çalışmaların devam ettiği protez, sağlıklı bir bireyin eklem hareketlerini taklit edecek. Proje ve protez ile ilgili bilgiler paylaşan Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Küçük, “Türkiye'de elektronik kontrollü diz üstü protez üretimi olmayıp protezler yurtdışından satın alınmaktaydı. Satın alınan bu dizüstü protezler ya tek parçadan oluşmakta ya da diz ve ayak bileğinde tek eksende hareket edecek şekilde üretilmekteydi. Bu çalışma ile elektronik kontrollü diz üstü protez bir bacağın tasarımı ve prototip üretimi gerçekleştirildi. Protez bacak hem modüler yapıya sahip hem de diz ekleminde bir, ayak bileğinde ise iki eksende hareket etmesi dolayısıyla muadillerinden farklılaşıyor. Böylece sağlıklı bir insanın bacak hareketleri taklit edilebiliyor.” dedi.

 

Öğretim üyemiz ve öğrencisini, geliştirdikleri proje ve TÜBİTAK başarı öykülerinde yer almalarından dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi